Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Δώστε πίσω στους Ελληνες τα γλυπτά

Δώδεκα Αγγλοι βουλευτές ζητούν την επιστροφή τους ως διαπραγματευτικό χαρτί για καλύτερo deal «εξόδου»

Δώδεκα Αγγλοι βουλευτές ζητούν την επιστροφή τους ως διαπραγματευτικό χαρτί για καλύτερo deal «εξόδου»

Ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια καλύτερη συμφωνία εν όψει Brexit θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα οι Βρετανοί. Διακομματική ομάδα, αποτελούμενη από 12 βουλευτές, καταθέτει σχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο, προτρέποντας την ακύρωση της απόφασης «αγοράς» των Γλυπτών πριν από ακριβώς 200 χρόνια.

Οι συντάκτες της πρότασης χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «πραξικόπημα της βρετανικής διπλωματίας που θα ευνοούσε τη διαπραγματευτική της θέση κατά τη διαδικασία του Brexit».

Ηταν 11 Ιουλίου του 1816, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που ορίζει ως «αγορά» της βρετανικής κυβέρνησης τα Γλυπτά που αφαίρεσε από τον Παρθενώνα ο έβδομος κόμης του λόρδου Ελγιν. Ακριβώς 200 χρόνια μετά, η επιστροφή τους στην Ελλάδα συζητείται στη βρετανική Βουλή, όπου κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Τονίζοντας ότι «τα Γλυπτά κλάπηκαν ενώ η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανικό ζυγό», ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Μαρκ Γουίλιαμς κατέθεσε το νομοσχέδιο, έχοντας την υποστήριξη του συντηρητικού συναδέλφου του Τζέρεμι Λιφρόι και ακόμη 10 βουλευτών, τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από τα κόμματα SNP και Plaid Cymru. «Ηρθε η ώρα να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών» είπε ο Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι η απόκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν καταχρηστική.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βρετανικής Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Αντριου Τζορτζ υποστήριξε ότι η ιδέα της επιστροφής των Γλυπτών συνεχώς κερδίζει έδαφος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. «Αποτελεί εθνικό συμφέρον να δείξουμε ότι βγαίνοντας από την Ε.Ε. δεν γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και πιο ξενοφοβικοί, και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το να κάνουμε το σωστό προς τους Ελληνες και το εθνικό σύμβολό τους» τόνισε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent», που αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των Βρετανών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Times» του Λονδίνου, δύο στους τρεις είναι υπέρ της επιστροφής, ενώ άλλη έρευνα της εταιρίας Ipsos-Mori έδειξε ότι το 69% εκείνων που γνωρίζουν το θέμα, απαντούν «ναι» στην επιστροφή, έναντι μόλις 13% που απαντούν αρνητικά.

Για την ιστορία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει πεισματικά αρνηθεί να εκκινήσει διαδικασία στη Βουλή που θα καταργούσε διά νόμου τα δικαιώματα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών, δηλώνοντας: «Η Βρετανία δεν πρόκειται να χάσει μάρμαρά της». Ωστόσο, ο Κάμερον αποχωρεί, αν αυτό σημαίνει κάτι.

fsdfdsfds

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....