Χαρτογράφηση των «εστιών» επιληψίας

Τεχνική εντοπισμού εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που «γεννούν» τις κρίσεις

Τεχνική εντοπισμού εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που «γεννούν» τις κρίσεις

Μια πρωτοποριακή νέα τεχνική που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη χειρουργική θεραπεία της επιληψίας ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Exeter. Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τους John Terry και Marc Goodfellow ανέπτυξε μια νέα μέθοδο προσδιορισμού των περιοχών εκείνων του εγκεφάλου που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις. Δεδομένου ότι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά περίπου στο ένα τρίτο των ανθρώπων, η νέα τεχνική έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει χειρουργούς και νευρολόγους να μετρήσουν τη συμβολή των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου στην εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων, και έτσι να καθορίσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεαστεί η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί σύγχρονα μαθηματικά μοντέλα για να διακρίνει με ακρίβεια τις περιοχές του εγκεφάλου όπου εκδηλώνεται η επιληπτική κρίση, προσπαθώντας να φτάσει στην πηγή της. Μελετώντας τις ηλεκτρικές εγκεφαλικές ηχογραφήσεις 16 ατόμων με επιληψία, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις για να τρέξουν τα μαθηματικά μοντέλα τους και να προβλέψουν ποιες περιοχές θα παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προβλέψεις

Στη συνέχεια σύγκριναν τις προβλέψεις τους με τα πραγματικά αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων. Για τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν καλά στην εγχείρηση, οι περιοχές του εγκεφάλου που αφαιρέθηκαν ήταν μεταξύ εκείνων που προβλέφθηκαν από τα μοντέλα. Αντίθετα, για τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίθηκαν καλά στη χειρουργική επέμβαση οι περιοχές του εγκεφάλου που αφαιρέθηκαν δεν ήταν μεταξύ εκείνων που προβλέφθηκαν από τα μοντέλα.

Οπως τόνισε ο καθηγητής Terry, η συμφωνία μεταξύ των αποτελεσμάτων των μαθηματικών μοντέλων με τα πραγματικά αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να παράσχει στους χειρουργούς πολύτιμες πληροφορίες, ώστε να χαράξουν την καλύτερη χειρουργική στρατηγική: «Η έρευνα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα χειρουργικά ποσοστά επιτυχίας για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και να βελτιώσει δραματικά την ποιότητα της ζωής τους». Βεβαίωσε, ωστόσο, ότι η έρευνα θα συνεχιστεί ώστε να βελτιστοποιηθεί η μέθοδος. Τη μελέτη δημοσίευσε η διαδικτυακή έκδοση του Scientific Reports.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ