Τεστ για την πρόβλεψη του καρκίνου

Αναλύει το DNA των όγκων και διαγιγνώσκει αν «επιστρέψουν» ή θα εξαπλωθούν

Αναλύει το DNA των όγκων και διαγιγνώσκει αν «επιστρέψουν» ή θα εξαπλωθούν

Ενα επαναστατικό όσο και απλό τεστ, το EndoPredict, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πιθανότητα επιστροφής ή εξάπλωσης των καρκινικών όγκων μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων, μέσω της ανάλυσης του DNA του όγκου του ασθενούς.

Δεδομένου ότι χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού ζουν με την αγωνία της χημειοθεραπείας, το συγκεκριμένο τεστ θα μπορούσε να προφυλάξει πολλές από αυτές από το να προβούν σε προληπτική λήψη χημειοθεραπειών, που διαρκούν από τρεις έως έξι μήνες και είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές, λόγω των παρενεργειών τους, όπως κόπωση, εξασθένηση, απώλεια μαλλιών και ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Το νέο τεστ κοστίζει 2700€ στην Ελληνική αγορά (κοστολογημένο για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ με ΦΕΚ στις 2200€), και μπορεί να γίνει στο εργαστήριο ενός νοσοκομείου δίνοντας αποτελέσματα μέσα σε δύο ημέρες.

Το τεστ εξετάζει το γενετικό υλικό από δείγματα όγκων που έχουν αφαιρεθεί ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Εργαστηριακές δοκιμές σε 928 δείγματα όγκων γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμασία έδειξε πως το τεστ ήταν δύο φορές πιο ακριβές από όσα άλλα γίνονταν. Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα πόσες γυναίκες θα μπορούσαν να γλιτώσουν τη χημειοθεραπεία με το EndoPredict, είναι ωστόσο πιθανόν να είναι αρκετές χιλιάδες.

Οπως υποστηρίζει ο δρ Ρίτσαρντ Μπους του Τμήματος Ερευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στο Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο: «Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της θεραπείας, επιτρέποντας στους γιατρούς να προβλέψουν καλύτερα ποιες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανόν να αναπτύξουν δευτερογενή καρκίνο, λόγω του ότι οι όγκοι τους είναι χαμηλού κινδύνου και απίθανο να εξαπλωθούν, οπότε να γλιτώσουν τη χημειοθεραπεία που συστήνεται για τη μείωση του κινδύνου αυτού».

Το τεστ κινείται εντός των πλαισίων της εξατομικευμένης Ιατρικής, της επαναστατικής θεραπευτικής προσέγγισης που βασίζεται στο DNA του όγκου που εμφανίζει κάθε ασθενής. Μελέτη που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο, στο Σικάγο τον Ιούνιο, διαπίστωσε πως αυτή η μέθοδος ήταν έξι φορές πιο αποτελεσματική από την τυπική χειρουργική και φαρμακευτική που συνήθως ακολουθείται.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ