Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Ελληνας υποψήφιος, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης στη λίστα υποψηφίων της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης στη λίστα υποψηφίων της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές

Ενας από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι ο επόμενος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι έχει ρίζες ελληνικές.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης ενδέχεται να είναι η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του αντιπροέδρου στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία επέβλεψε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη stavridis 2014 fletcher convocationεπιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή -Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία-, όπως και στα Βαλκάνια, αλλά και επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Αφρικής. «Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι, αντί να χτίζουμε τείχη για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες» είχε πει το 2012 σε ομιλία του για την παγκόσμια ασφάλεια. Σταυρίδης και Κλίντον συνεργάστηκαν στενά όταν εκείνος υπηρετούσε ως ο 16ος ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και εκείνη ηγούνταν του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Ομπάμα.

Ο 61χρονος πρώην αξιωματικός, γιος του Τζορτζ Ζαφείρη Σταυρίδη, επίσης στρατιωτικού, και σύζυγος της Λόρα Χολ, της συγγραφέως του βιβλίου «Navy Spouses Guide» (Οδηγός για συζύγους του ναυτικού) και πατέρας δύο κοριτσιών, της Κριστίνα και της Τζούλια, που έχει το ψευδώνυμο Ζορμπάς, υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2009 ως το 2013, αλλά δεν διαθέτει μόνο στρατιωτική πείρα.

Μετά την αποστράτευσή του το 2013 και αφού είχε ήδη υπηρετήσει για 30 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έγινε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ (Fletcher School of Law and Diplomacy) του πανεπιστημίου Tufts, κοντά στη Βοστόνη. Επίσης τον Οκτώβριο του 2014 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του από τη μακρά θητεία του στο Ναυτικό, αλλά και αυτή στο ΝΑΤΟ, στο βιβλίο του με τίτλο «The accidental admiral: a sailor takes command at NATO».

5 27

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε εξάλλου και πιο κοντά στις ρίζες του ως εγγονός Ελλήνων προσφύγων του Πόντου που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, μια εμπειρία που αποτύπωσε άλλωστε στο βιβλίο το οποίο εξέδωσε το 2008 υπό τον τίτλο «Destroyer Captain: Lessons of a First Command». «Στις αρχές του 1920 ο παππούς μου, ένας κοντός και γεροδεμένος Ελληνας δάσκαλος ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, απελάθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο της εθνικής εκκαθάρισης, που έγινε εναντίον των Ελλήνων οι οποίοι ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόλις που σώθηκε βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για να περάσει το Αιγαίο με μια μικρή βάρκα για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Ελις. Ο αδελφός του δεν στάθηκε τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους, στο πλαίσιο της βίας που ασκήθηκε στην ελληνική μειονότητα».

Μια άσκηση του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας ήταν «η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία» που θα μπορούσε να του τύχει και αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψει για τον παππού του: «Ο εγγονός του, που ξέρει μόλις και μετά βίας λίγες λέξεις στα ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός αντιτορπιλικού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια την πόλη -τη Σμύρνη-, που τώρα ονομάζεται Ιζμίρ και από την οποία εκείνος έφυγε με ένα προσφυγικό σκάφος πριν από τόσα χρόνια».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....