Στο «σπίτι» τους οι δίδυμοι Κούροι

Τα εντυπωσιακά γλυπτά έκαναν την επίσημη «πρώτη» τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου προχθές

Τα εντυπωσιακά γλυπτά έκαναν την επίσημη «πρώτη» τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου προχθές

Επέστρεψαν στο «σπίτι» τους και ανέβηκαν στο βάθρο τους. Οι δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι Κούροι της Κλένιας Κορινθίας, τα μοναδικά αυτά αριστουργήματα, τα οποία το 2010 γλίτωσαν στο «παρά πέντε» από τα χέρια αρχαιοκαπήλων, προχθές έκαναν την επίσημη «πρώτη» τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Τοποθετημένα σε περίοπτη θέση στη μία από τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του πολιτιστικού ιδρύματος, που άνοιξαν προχθές τις πύλες τους για το κοινό, τα εξαιρετικά αυτά γλυπτά πλέον δείχνουν τα… κάλλη τους στους επισκέπτες.13339715 648043138705105 1910961367907690780 n

Το ύψος των Κούρων φτάνει τα 1.80 μ., έχουν βάρος περίπου 200 κιλά και χρονολογούνται περίπου στο 530 π.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα «διδυμάκια» της Κλένιας είναι έργα που προορίζονταν για να τιμήσουν τη μνήμη δύο ανδρών (ηλικίας περίπου 35 ετών), γι’ αυτό και ήταν τοποθετημένα σε δεσπόζουσα θέση σε νεκροταφείο.

Κατάσχεση

Η συγκλονιστική ιστορία των δύο Κούρων μπορεί να γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν, ωστόσο κομβική ημερομηνία στον «βίο» τους έμελλε να είναι η 14η Μαΐου 2010. Τότε δηλαδή που τα αγάλματα κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές Αρχές, που τα διέσωσαν λίγο προτού αυτά πουληθούν σε εύπορο συλλέκτη του εξωτερικού αντί 10.000.000 ευρώ! Οι δύο δράστες, που συνελήφθησαν στην Κλένια της Κορινθίας επί το έργον (την ώρα δηλαδή που ετοιμάζονταν να τα φορτώσουν στο φορτηγό τους και να τα μεταφέρουν), ήταν εκείνοι που υπέδειξαν στους αστυνομικούς το ακριβές σημείο όπου βρίσκονταν θαμμένοι οι Κούροι.

Οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας με πολλή προσοχή ανέσκαψαν το σημείο, φέρνοντας στο φως τους κατακερματισμένους και εμφανώς ταλαιπωρημένους μαρμάρινους Κούρους, αφού ήταν εμφανές πως είχαν «τραυματιστεί» από γεωργικά εργαλεία. Πιο δίπλα (εννέα μέρες αργότερα) εντοπίστηκαν οι δεξιές κνήμες των αγαλμάτων που έλειπαν, μικρότερα θραύσματα και τα ακροδάχτυλά τους.

Κατόπιν τα γλυπτά μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η συντήρηση και η αποκατάστασή τους έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

fsdfdsfds

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ