Θεραπεία με εικόνες υψηλής αντίθεσης!

Μερική αποκατάσταση του γλαυκώματος υπόσχεται πείραμα στους ασθενείς

Μερική αποκατάσταση του γλαυκώματος υπόσχεται πείραμα στους ασθενείς

Μπορούν οι ασθενείς με γλαύκωμα να θεραπευτούν, απλά και μόνο παρακολουθώντας συστηματικά μαύρες και λευκές γραμμές υψηλής αντίθεσης;

Η απάντηση, όσον αφορά τη μερική αποκατάσταση έστω, φαίνεται πως είναι θετική. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν πειράματα που έκανε ένας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Stanford, σε συνεργασία με το National Eye Institute των αμερικανικών National Institutes of Health.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν πειραματόζωα, των οποίων το οπτικό νεύρο είχε υποστεί βλάβες, σε επαναλαμβανόμενες εικόνες υψηλής αντίθεσης για διάστημα τριών εβδομάδων. Παρατηρήθηκε σημαντική αποκατάσταση των νευροαξόνων, δηλαδή των νευρικών ινών που συνδέουν τα γάγγλια, τα νευρικά κύτταρα του ματιού που υφίστανται βλάβη στους ασθενείς που υποφέρουν από γλαύκωμα. Οταν μάλιστα συνδύασαν τη θεραπεία αυτή με παράλληλη γενετική θεραπεία, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Παρεμβαίνοντας δηλαδή γενετικά, ώστε να ενισχύσουν την πρωτεΐνη mTOR στον οργανισμό των πειραματόζωων, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αυξήσουν τους νευροάξονες του ματιού έως και 12 χιλιοστά μέσα στο διάστημα των τριών εβδομάδων, δηλαδή σε ρυθμό πεντακόσιες φορές ταχύτερο από την πιθανή αποκατάσταση νευροαξόνων που δεν υποβλήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία. Ως ύστατο μέτρο, οι ερευνητές έκλεισαν το υγιές μάτι των πειραματόζωων, ώστε να τα αναγκάσουν να κοιτούν τα μοτίβα με το κατεστραμμένο μάτι, πετυχαίνοντας έτσι ακόμη ταχύτερη θεραπεία.

Ειδικά φίλτρα

Σύμφωνα με τον δρα Andrew Huberman, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», στο μέλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ειδικά φίλτρα σε γυαλιά ή οθόνες, που να δημιουργούν υψηλή αντίθεση την ώρα που ασθενείς με γλαύκωμα διαβάζουν, παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Η οπτική διέγερση υψηλής αντίθεσης δείχνει να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται από την καταστροφή του οπτικού νεύρου. «Η επανασύνδεση των νευρώνων στο οπτικό σύστημα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη αναγεννητικών θεραπειών σε ασθένειες που προκαλούν τύφλωση, όπως το γλαύκωμα» σχολιάζει ο διευθυντής του National Eye Institute, Paul Sieveing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Εκτός εκπομπής ο Άκης Παυλόπουλος – «Ούτε πρόκειται να τον δείτε. Μέχρι νεωτέρας, θα δούμε πότε θα ‘ρθει»

Ο Άκης Παυλόπουλος δεν βρισκόταν στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΙ» με τον Δημήτρη Οικονόμου να καλημερίζει τους τηλεθεατές και να κάνει αναφορά στην απουσία του συναδέλφου του.

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Οι «επώνυμοι» της σόουμπιζ βολτάρουν στο κέντρο της Αθήνας

Ο φωτογραφικός φακός του Espressonews.gr κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας και απαθανάτισε πολλά γνωστά πρόσωπα της σόουμπιζ.