Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Τους θέρισε εις το όνομα του Αλλάχ

«Εβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς» • Νίκαια: Κοσμοπολίτισσα αλλά και φωλιά των τζιχαντιστών!

Το τιμόνι ενός φορτηγού στα χέρια ενός «μοναχικού λύκου», με ταχύτητα 60-70 χιλιόμετρα, για κάτι λιγότερο από δύο λεπτά, στην πιο γνωστή «βόλτα» της Νίκαιας την ώρα των πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης. Αυτό ήταν το «τέλειο τζιχαντιστικό σενάριο» που έγινε πραγματικότητα, βάζοντας τη Γαλλική Ριβιέρα στον αιματοβαμμένο χάρτη της τρομοκρατίας.

gwe5gw3tg 5

Η Promenade des Anglais, το παραλιακό μέτωπο της Νίκαιας, όπου το βράδυ της Πέμπτης βρίσκονταν 30.000 άνθρωποι, θύμιζε διάδρομο μπόουλινγκ, καθώς τα κορμιά των ανθρώπων «έπεφταν σαν κορύνες». Ο 31χρονος τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Μπουλέλ προκάλεσε τον θάνατο 84 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 10 παιδιά, πατώντας το γκάζι, ανεβαίνοντας σε πεζοδρόμια και ουρλιάζοντας «Αλλάχου Ακμπαρ». Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 50 παιδιά, και κάποιοι από αυτούς ίσως χάσουν τη μάχη με τον θάνατο.

Νέα χτυπήματα

Το φορτηγό ψυγείο που είχε νοικιάσει δύο μέρες νωρίτερα ήταν γεμάτο βαρύ οπλισμό, αλλά αδιευκρίνιστο για ποιο λόγο είχε και ψεύτικα όπλα.

gwe5gw3tg 8

Προτού καλά καλά μαζευτούν τα σώματα των νεκρών από τους δρόμους, οι φανατικοί του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας μάλιστα και για νέα χτυπήματα στο Βερολίνο, ενώ κάποιοι άλλοι αστειεύονταν για τα δήθεν σπασμένα φρένα του «τρελού» φορτηγού. Αυτή η μέθοδος εξάλλου είναι μία από τις βασικές που έχει προτείνει από το 2014 το Ισλαμικό Κράτος σε όσους φιλοδοξούν να σκορπίσουν τον τρόμο. Μέσω του προπαγανδιστικού περιοδικού «Inspire» παρότρυνε χαρακτηριστικά τη χρήση των φορτηγών σαν να είναι «μηχανές του γκαζόν» που θα «θερίζουν» απίστους. Μάλιστα, συμβούλευε το χτύπημα σε πολυπληθείς περιοχές με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και χρήση όπλων «για να αποτελειώνουν τη δουλειά». Ακριβώς αυτό το modus operandi ακολούθησε ο «μοναχικός» και «ήσυχος», όπως τον περιγράφουν οι γείτονές του, Μπουλέλ, ο οποίος ήταν γνωστός στην αστυνομία από κάποια αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως καβγάδες σε μπαρ. Ο γεννημένος στην Τυνησία νεαρός άνδρας ντυνόταν μη μουσουλμανικά, δηλαδή προτιμούσε τα σορτς και τα αθλητικά αντί για τις κελεμπίες. Ανέβαινε κάθε μέρα στο διαμέρισμά του, που έγινε φύλλο και φτερό από την αστυνομία, όσο πιο σιωπηλά μπορούσε με το ποδήλατό του. Σύμφωνα με γειτόνισσα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν απαντούσε καν στους χαιρετισμούς.

Πυρήνες μουσουλμάνων

Αν και ο Μπουλέλ δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για διασυνδέσεις με επικίνδυνους μουσουλμανικούς πυρήνες, είναι έντονη η κριτική που ασκείται στην αστυνομία της Νίκαιας για το γεγονός ότι, ενώ είδαν ένα φορτηγό παρκαρισμένο επί εννέα ολόκληρες ώρες στην κεντρικότατη Promenade des Anglais, δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν έναν έλεγχο για να δουν τι έχει μέσα.

gwe5gw3tg 6

Ο άνδρας που, σύμφωνα με τοπικά μέσα, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και δούλευε ως οδηγός delivery, όταν ερωτήθηκε από περιπολία της αστυνομίας τι έκανε με το φορτηγό στην περιοχή αρκέστηκε να απαντήσει ότι παρέδιδε σε τοπικά καφέ παγωτό, αν και τις Κυριακές αλλά και τις μέρες αργίας η παρουσία μεγάλων φορτηγών στις κεντρικές αρτηρίες απαγορεύεται. Κανείς ωστόσο δεν του ζήτησε να ελέγξει το όχημα. Οι αστυνομικοί επέδειξαν αυτοθυσία όταν το φορτηγό ξεκίνησε την «τρελή» πορεία του και πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να κρεμαστούν από τις πόρτες για να μπουν μέσα και να τον ακινητοποιήσουν.

gwe5gw3tg 3

Τελικά, την πορεία του ανέκοψε μια σφαίρα από το περίστροφο γυναίκας αστυνομικού που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκότωσε τον δράστη. Είχαν όμως ήδη πεθάνει και δεκάδες άλλοι.

fsdfdsfds

gwe5gw3tg 2Νίκαια: Κοσμοπολίτισσα αλλά και φωλιά των τζιχαντιστών!

Η ηλιόλουστη και κοσμοπολίτισσα Νίκαια έχει, όσο περίεργο και αν ακούγεται, τζιχαντιστική παράδοση. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», από την πόλη κατάγεται ένας από τους βασικούς στρατολόγους των τζιχαντιστών, ο Ομάρ Ντιαμπί, γνωστός ως «Ομάρ Ομσέν», 41 ετών, με καταγωγή από τη Σενεγάλη.

Ο αυτοαποκαλούμενος εμίρης, που έχει διασυνδέσεις με το μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα που λειτουργεί ανταγωνιστικά στο Ισλαμικό Κράτος, είχε αφήσει να κυκλοφορήσει η φήμη του θανάτου του στη Συρία τον Αύγουστο του 2015, για να κάνει την επανεμφάνισή του τον Μάιο του 2016.

Παρά το γεγονός ότι μπαινόβγαινε στη φυλακή της Νίκαιας, το 2012 ο Ντιαμπί δημιουργούσε βίντεο προπαγάνδας που ανέβαιναν στο YouTube, στα οποία, μεταξύ άλλων, δικαιολογούσε τον θάνατο απλών πολιτών ως «εκδίκηση στις γαλλικές επιθέσεις με θύματα γυναίκες και παιδιά». Επίσης, πάντα σύμφωνα με τη «Le Monde», στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας υπάρχουν «πάνω από 200 άτομα στοχοποιημένα» για
πιθανή τζιχαντιστική δράση.

«Εβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς»

«Χρειάστηκε να καλύψω το πρόσωπό μου για να μην τραυματιστώ από τα συντρίμμια» διηγείται ο Ρόμπερτ Χόλογουεϊ, που είδε, όπως λέει, αρκετούς νεκρούς στο έδαφος, μέσα στο χάος που επικρατούσε. «Ηταν περίπου εκατό μέτρα μακριά μου, είχα μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να απομακρυνθώ» σημειώνει, περιγράφοντας τον απόλυτο τρόμο που βίωσε. Είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που από καθαρή τύχη γλίτωσαν από τον θάνατο. Αρκετές μαρτυρίες περιγράφουν ανθρώπους να πηδούν από τη λεωφόρο, για να βρεθούν στην ακτή, ώστε να σωθούν από το φορτηγό.

gwe5gw3tg 1

Η 37χρονη Μαρί εργάζεται στην υπηρεσία ασφάλειας στη Villa Massena, δύο βήματα από το σημείο της επίθεσης, όπου είχε οργανωθεί μεγάλη βραδιά για την εθνική γιορτή. «Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να βρουν κάπου καταφύγιο. Υπήρχαν παιδιά, ποδοπατούνταν…» είπε. Αλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Ναντέρ, διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV πως είδε όλη τη σκηνή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αρχικά νόμισε ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού.

«Ακούγονταν κραυγές»

«Ημουν στον δρόμο. Το φορτηγό σταμάτησε μπροστά μου, αφού θέρισε πολύ κόσμο». Σύμφωνα με τον Ναντέρ, ο οδηγός έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς. «Οι αστυνομικοί τον σκότωσαν και φαινόταν το κεφάλι του πεσμένο στο παράθυρο του φορτηγού».
«Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Δεν θυμάμαι να είδα το φορτηγό να τρέχει» ανέφερε σε αυστραλιανό δίκτυο η Εμιλι Γούτκινς, που βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα από το φορτηγό τη στιγμή της επίθεσης. «Ακούγονταν κραυγές από το σημείο όπου ήταν το φορτηγό, ο κόσμος έτρεχε προς εμάς χωρίς να ξέρει τι συνέβαινε ή γύριζε πίσω και μετά άρχιζε να τρέχει πάλι. Τρέχοντας, άκουσα αυτό που θεωρούσα εκείνη την ώρα ότι ήταν πυροτεχνήματα ή βεγγαλικά» σημείωσε.

Ενδεικτικό του πανικού που προκλήθηκε είναι ότι Βρετανίδα έχασε το ηλικίας 8 μηνών μωρό της στην προσπάθειά να σωθεί, ευτυχώς όμως το βρήκε ύστερα από κινητοποίηση που έκανε μέσω facebook. Οσο για την πιο γελοία μαρτυρία, είναι εκείνη μιας άλλης Βρετανίδας, που δήλωσε πως η επίθεση την εμπόδισε να ακολουθήσει το πρόγραμμά της, που ήταν να κάνει ψώνια. Βέβαια, ύστερα από το «κράξιμο» που ακολούθησε, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, υποστηρίζοντας πως οι ατυχείς δηλώσεις της οφείλονταν στο σοκ από την επίθεση.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...