Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Περήφανοι γονείς στην αποφοίτηση του Κολλεγίου!

Η συγκίνηση και τα χαμόγελα στη λαμπερή τελετή και το παραδοσιακό δείπνο για τους παλιούς και τους νέους μαθητές

Αφετηρία για μια νέα ζωή, γεμάτη υποσχέσεις αλλά και απαιτήσεις, σηματοδοτεί το τέλος της σχολικής διαδρομής για τους 378 τελειοφοίτους του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού, οι οποίοι αποχαιρέτησαν το σχολείο τους την περασμένη Τρίτη.

Η 87η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και των μαθητριών του Κολλεγίου πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης και μεγάλης χαράς, παρουσία 3.000 γονέων, συγγενών και φίλων, εκπαιδευτικών και παλαιών αποφοίτων.

Μεταξύ των αποφοίτων είναι τα παιδιά γνωστών οικογενειών της επιχειρηματικής και της πολιτικής ζωής του τόπου μας: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αννα Ιωάννα και ο Γιώργος, κόρη και γιος του Λεωνίδα Μπόμπολα της κατασκευαστικής Ελλάκτωρ, η Σοφία Ψυχάρη, κόρη του Σταύρου Ψυχάρη του ΔΟΛ, ο Βίκτωρ Δήμας, γιος του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών και πρώην βουλευτή Πύρρου Δήμα, που ήταν και πολύ καλός μαθητής, ο Νικολής Φιλιππάκης, γιος του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, ο Παναγιώτης Ταγματάρχης, γιος του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, η Λετίσια – Μαρία Ανβέρ-Παπαλεξοπούλου, κόρη της Λένας Παπαλεξοπούλου, ιδιοκτήτριας της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η Μελίνα Χαβούτη, κόρη του Νίκου και της Χριστίνας Χαβούτη του Δημοκρατικού Τύπου, ο Μάρκος Φραγκιαδάκης, γιος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τραπέζης Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο Ιωάννης Ξυριδάκης, γιος του δημάρχου Ψυχικού – Φιλοθέης Παντελή Ξυριδάκη, η Μίνα Ζάννα, κόρη του Αλέξανδρου Ζάννα, εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα, και πολλοί ακόμα.

4rfwesrtg 2

Η τελετή της αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του ιστορικού Μπενάκειου Διδακτηρίου στο Ψυχικό. Μετά την καθιερωμένη παρέλαση εκατοντάδων αποφοίτων διαφορετικών γενεών, ο διευθυντής/president του Κολλεγίου, καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο εξήρε την ιδιαίτερη σημασία της τελετής για τους μαθητές, που δεν ολοκληρώνουν απλώς έναν κύκλο σπουδών, αλλά μια καθοριστική φάση της ζωής τους και βρίσκονται στο κατώφλι μιας νέας, για τους γονείς τους, για τους δασκάλους τους.

Ο κ. Πολλάλης ευχήθηκε στους τελειοφοίτους επιτυχία στη συνέχιση των σπουδών τους και στις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, ευτυχία στην προσωπική τους ζωή και ενεργό παρουσία και προσφορά στην κοινωνία.

Οι ομιλίες

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλίες από εκπροσώπους της τάξης του 2016, με την απονομή βραβείων σε μαθητές και μαθήτριες και με την επίδοση των διπλωμάτων αποφοίτησης από τον συνδιευθυντή Διονύση Τσελέντη του Κολλεγίου Αθηνών και τον συντονιστή των Σχολικών Μονάδων του Κολλεγίου Ψυχικού Απόστολο Αθανασόπουλο.

Μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό δείπνο των παλαιών και των νέων αποφοίτων. Το δείπνο υπογράμμισε, με τον δικό του τρόπο, το κεντρικό μήνυμα αυτής της ετήσιας γιορτής του Κολλεγίου: μήνυμα αδιάσπαστης συνέχειας, ενότητας και προοπτικής για ένα ιστορικό σχολείο, που συμπλήρωσε φέτος 90 χρόνια δραστηριότητας και συμβολής στην ελληνική παιδεία, στην ελληνική κοινωνία.

90 χρόνια με πρωτοποριακό πνεύμα

Το Κολλέγιο Αθηνών άρχισε να λειτουργεί στις 19 Οκτωβρίου 1925 σε ένα νοικιασμένο κτίριο στην οδό Ανδρου 18. Δύο μεγάλοι Ελληνες, πρέπει να δάκρυσαν από χαρά και από συγκίνηση εκείνη τη μέρα. Ο Εμμανουήλ Μπενάκης και ο Στέφανος Δέλτα είχαν εργαστεί συστηματικά για τρία χρόνια για την ίδρυση Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου στην Αθήνα, που έγινε εφικτή χάρη στη δική τους οικονομική υποστήριξη και στις δικές τους προσπάθειες.

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης, από τους σπουδαιότερους εθνικούς ευεργέτες, ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως και ο γαμπρός του Στέφανος Δέλτα, εξέχων τραπεζίτης και διανοούμενος, που αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας του Κολλεγίου Αθηνών». Οπως έχει γράψει ο ιστορικός διευθυντής του Κολλεγίου Ομηρος Ντέιβις, «έχει ειπωθεί πως ένα ίδρυμα είναι η προέκταση της σκιάς ενός ατόμου. Το Κολλέγιον Αθηνών είναι η προέκταση της σκιάς του Δέλτα».

Το 1929 το Κολλέγιο μεταφέρεται από το κτίριο της οδού Ανδρου στις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται έως σήμερα, στο Ψυχικό. Το καινοτόμο και πρωτοποριακό πνεύμα που διαπνέει το Κολλέγιο και που του προσδίδει εξαρχής τον μοναδικό χαρακτήρα του φαίνεται στα λόγια του Στέφανου Δέλτα: «Τα μαθήματα γίνεται προσπάθεια να διδάσκονται, όσο είναι δυνατόν, με μέθοδο συνεργασίας διδασκάλου και μαθητού και όχι ως διδασκαλία για αποστήθιση. Προτρέπονται τα παιδιά σε προσωπική μελέτη στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου, είτε από βιβλία που υποδεικνύει ο δάσκαλος είτε από βιβλία που διαλέγει ο μαθητής, γιατί ανταποκρίνονται στις απορίες που τον απασχολούν. Στο εργαστήριο οι μαθηταί καταγίνονται μόνοι των σε πειράματα Φυσικής και Χημείας, κατά τις υποδείξεις του καθηγητού». Με αρωγούς φίλους και αποφοίτους του, το Κολλέγιο αποκτά το 1954 σύγχρονο στάδιο στίβου, το 1966 πρότυπη βιβλιοθήκη και κτίριο Θετικών Επιστημών, το 1973 ανοιχτό κολυμβητήριο (δωρεά Αλέκου και Δέσποινας Γαβριήλ), το 1977 νέο δημοτικό σχολείο στην Κάντζα (δωρεά Μποδοσάκη Αθανασιάδη), το 1982 σύγχρονο θέατρο 830 θέσεων, το 1995 νέο διδακτήριο στην Κάντζα (δωρεά Γιάννη Λάτση), το 1996 κλειστό γυμναστήριο (δωρεά Αγγελικούση – Χανδρή) και το 2004 κλειστό κολυμβητήριο στην Κάντζα (δωρεά Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου). Το 1980 ιδρύθηκε και το «αδελφό» σχολείο Κολλέγιο Ψυχικού, το οποίο λειτουργεί με τις ίδιες αρχές και την ίδια εκπαιδευτική φιλοσοφία όπως το Κολλέγιο Αθηνών.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...