Πρωτοποριακή διάγνωση για το γλαύκωμα!

Η ανακάλυψη του Ελληνα καθηγητή Μ. Καλλονιάτη και της ομάδας του

Η ανακάλυψη του Ελληνα καθηγητή Μ. Καλλονιάτη και της ομάδας του

Επαναστατικό νέο οφθαλμολογικό τεστ διαγιγνώσκει το γλαύκωμα τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις συνηθισμένες διαγνωστικές μεθόδους. Πίσω από την ανακάλυψη βρίσκεται ένας Ελληνας, ο γεννημένος στην Ελλάδα διευθυντής του αυστραλιανού Centre for Eye Health του University of New South Wales (UNSW) Μιχάλης Καλλονιάτης.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι διάγνωσης της νόσου, όπως η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η εξέταση του οπτικού νεύρου, χρησιμοποιούν την ίδια μονάδα μέτρησης για όλες τις περιοχές του οφθαλμού. Η ειδοποιός διαφορά της νέας μεθόδου είναι ότι αυτή προσαρμόζεται στις διαφορετικές περιοχές του οπτικού πεδίου. Στο πλαίσιο της εξέτασης, οι εξεταζόμενοι καλούνται να κοιτάξουν μικρές κουκκίδες φωτός, διαφορετικού μεγέθους και έντασης. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί μπορούν να ελέγξουν αν υπάρχουν «τυφλά σημεία» στον οφθαλμό και ενδείξεις πρόωρης απώλειας της περιφερειακής όρασης.

«Η τωρινή μέθοδος ελέγχου οπτικού πεδίου, που χρησιμοποιεί μόνο ένα μέγεθος μέτρησης, είναι καλή αλλά όχι ιδανική» σχολιάζει ο καθηγητής Καλλονιάτης. «Το νέο τεστ εμφανίζεται πολύ πιο ευαίσθητο στον εντοπισμό της ασθένειας στα πρώτα της στάδια… Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα εισαχθεί σε βάθος χρόνου σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η θεραπεία θα μπορεί να ξεκινά νωρίτερα, ώστε να περιορίσει την απώλεια όρασης που προκαλεί το γλαύκωμα».

Σε μεγαλύτερο βαθμό

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τη βελτιωμένη μέτρηση σε 13 ασθενείς και 42 ανθρώπους χωρίς γλαύκωμα και μπόρεσε να εντοπίσει την απώλεια όρασης σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη συνηθισμένη εξέταση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Opthalmic and Physiological Optics».
Ο κ. Καλλονιάτης ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο Χιούστον του Τέξας και έλαβε μεταδιδακτορική υποτροφία για να μελετήσει το κύκλωμα του αμφιβληστροειδούς. Επέστρεψε στη Μελβούρνη το 1991, ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εκτοτε ανέλαβε επικεφαλής της έδρας Robert G Leitl και του τμήματος Optometry and Vision Science του πανεπιστημίου Οκλαντ, προτού πάρει τη θέση του διευθυντή του Centre for Eye Health του UNSW.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ