Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Το… άλλο με το «Noor One» το ξέρετε;

• ΑΝΕΚΔΟΤΟ: ΤΟ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ (!!!) ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ ΗΡΩΙΝΗ, ΝΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• Η «εγκληματική οργάνωση» δεν είχε ούτε εγκέφαλο ούτε χρηματοδότη για το φορτίο
• Ενοχοι οι Κοτσώνης, Γιαννουσάκης, «κάπτεν Τζωρτζ» και άλλοι έντεκα κατηγορούμενοι!

«Ορφανοί» έμειναν οι 2,1 τόνοι ηρωίνης του «Noor One», όπως προκύπτει από την απόφαση-χάδι (δεδομένου του βαρύτατου κατηγορητηρίου αλλά και της εισαγγελικής πρότασης-φωτιά) του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για όσους κάθισαν στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους 18 από τους 32 κατηγορουμένους, ενώ, σύμφωνα με την ετυμηγορία, η εγκληματική οργάνωση δεν είχε ούτε εγκέφαλο ούτε χρηματοδότη για το φορτίο.

ΑΠΟ ΤΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Συγκεκριμένα, δεν βρέθηκε «διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης» (ποινή που επισύρει ισόβια) και, άρα, δεν απαντήθηκε το κρίσιμο ερώτημα «ποιος έφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα», αφού από τους 14 καταδικασθέντες οι έξι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και ένταξη στο «ακέφαλο» κύκλωμα και στους υπόλοιπους οκτώ αποδόθηκαν συνέργειες σε μεταφορά, διακίνηση και αποθήκευση ναρκωτικών.

Από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» (Αιμίλιος Κοτσώνης, Γιώργος Μπουρδούβαλης, Ευθύμης Γιαννουσάκης, Παντελής Καλαφάτης, Βασίλειος Κουρούβανης και Παναγιώτης Φάρος) μόνο δύο καταδικάστηκαν για την εγκληματική οργάνωση και σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Πρόκειται για τον εφοπλιστή Ευθύμη (Μάκη) Γιαννουσάκη και τον -κατά τη δικογραφία- «κάπτεν Τζωρτζ» Γιώργο Μπουρδούβαλη.

Τα κακουργήματα

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της «διεύθυνσης», και για τα κακουργήματα του νόμου περί ναρκωτικών (μεταφορά, αποθήκευση κ.ά). Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι, επίσης, οι τρεις Τούρκοι αποθηκάριοι που συσκεύαζαν τα ναρκωτικά στο Κορωπί και ο ιδιοκτήτης της νταλίκας που θα τα μετέφερε στο Βέλγιο.

Μόνο για απλή συνέργεια στη μεταφορά (διαμετακόμιση) της ηρωίνης (κακούργημα) καταδικάστηκαν ο επιχειρηματίας και πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, ο πρώην ιδιοκτήτης του «Noor One» Παναγιώτης Φάρος και ο ναυλωτής του δεξαμενόπλοιου Βασίλειος Κουρούβανης. Το πλαίσιο ποινής για το παραπάνω αδίκημα είναι από δύο έως 12 χρόνια, αναλόγως με το εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Αντιθέτως, αθώος λόγω αμφιβολιών για όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν τόσο ο 68χρονος Παντελής Καλαφάτης όσο και η σύζυγός του Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, τελευταία ιδιοκτήτρια του «Noor One». Την ίδια ποινική αντιμετώπιση είχαν η πρώην σύζυγος του Γιαννουσάκη Κωνσταντίνα Σταματιάδου, η μητέρα της Αναστασία, ο σύντροφός της Στάθης Μιχάλενας και η οικιακή βοηθός τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη βίλα στη Φιλοθέη.

Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών των κατηγορουμένων θα εκδοθεί αύριο. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι διατηρήθηκαν ως την Τετάρτη οι περιοριστικοί όροι για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, παρά τη συνήθη τακτική των δικαστηρίων, που θέλει την κράτησή τους ως την ανακοίνωση των ποινών.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ ο εφοπλιστής Γιαννουσάκης αιτήθηκε επιπλέον να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της παροχής πληροφοριών για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

Η εισαγγελέας είχε «μοιράσει» ισόβια, το δικαστήριο «είδε» μέλη και συνεργούς

Καταπέλτης ήταν για τους περισσοτέρους εκ των κατηγορουμένων η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά Μαρία Τρουπή στην πρότασή της τον Απρίλιο του 2016. Τότε η εισαγγελέας είχε «μοιράσει» ισόβια, κάτι που δεν υιοθέτησε το δικαστήριο, αφού «είδε» μόνο μέλη και συνεργούς στην εγκληματική οργάνωση.

Στην εισήγησή της η εισαγγελέας είχε κατακεραυνώσει τους έξι βασικούς κατηγορουμένους του «Noor One» Αιμίλιο Κοτσώνη, Γιώργο Μπουρδούβαλη, Ευθύμη Γιαννουσάκη, Παντελή Καλαφάτη, Βασίλειο Κουρούβανη και Παναγιώτη Φάρο, κάνοντας λόγο για «διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση», που κατέστρωσε σχέδιο διαχείρισης του δεξαμενόπλοιου, με στόχο τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης.

Σε ρόλο «προξενητή»

Για την εισαγγελική λειτουργό η εταιρία Arab Waves, που ιδρύθηκε από τον 54χρονο πρώην έμπορο αυτοκινήτων Αιμίλιο Κοτσώνη, είχε μοναδικό σκοπό να περάσουν τα χρήματα για την αγορά της ηρωίνης: «H εν λόγω εταιρία δεν λειτούργησε ποτέ, παρέμεινε ανενεργή. Είναι αναμφισβήτητο, όμως, ότι είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος. Τα χρήματα θα έμπαιναν μετά την ασφαλή άφιξη των ναρκωτικών στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε». Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε τοποθετήσει τον Αιμίλιο Κοτσώνη σε ρόλο «προξενητή», αποκαλώντας τον «εν τοις πράγμασι συνεργάτη» του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη. Στην πρότασή της είχε επισημάνει πως ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας υπήρξε «ρυθμιστής των όρων αγοράς και ναύλωσης του πλοίου, από τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του οποίου δεν έφυγε ποτέ».

Ως ναυλωτή, η εισαγγελέας είχε δείξει τον 59χρονο Γιώργο Μπουρδούβαλη, επονομαζόμενο «κάπτεν Τζωρτζ», που ανέλαβε την bareboat («γυμνή» ναύλωση) του «Noor One» έπειτα από συνεννόηση με τους Καλαφάτη και Κοτσώνη, και θα συνέτασσε ναυλοσύμφωνο μετά την άφιξη του δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα.

Για τον εφοπλιστή Ευθύμη Γιαννουσάκη ανέφερε ότι συμμετείχε ενεργά στη μεταφορά και την αποθήκευση των ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι «παρουσία του ξεκίνησε η τοποθέτηση των ναρκωτικών από το “Noor One” σε σακβουαγιάζ». Την ενοχή όλων των υπολοίπων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση είχε προτείνει η εισαγγελέας, με εξαίρεση την αθωωτική πρόταση για έξι κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων την πρώην σύζυγο του Καλαφάτη, την πρώην σύζυγο του Γιαννουσάκη καθώς και τη μητέρα της, τον σύντροφό της και την οικιακή βοηθό της.

4rw3e5ty 2Η μηχανική βλάβη, τα τσουβάλια με «λευκή ζάχαρη», το «ντου» στη βίλα και οι δολοφονίες

Η ιστορία του «Noor One», που έκρυβε στα αμπάρια του ποσότητα-μαμούθ ηρωίνης, αρχίζει στις 27 Απριλίου 2014. Αυτή φαίνεται στο κατηγορητήριο ότι ήταν η μέρα που μπήκαν τα ναρκωτικά στο πλοίο. Ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Πακιστάν και Ομάν, έχοντας αναχωρήσει από το Ντουμπάι, δηλώθηκε μηχανική βλάβη. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε για να επιδιορθωθεί, γεγονός που χαρακτηρίστηκε στημένο προκειμένου να προσεγγίσουν λάντζες και να φορτώσουν τα ναρκωτικά και φυσικά τον «φύλακα» του φορτίου, έναν Ιρανό συνοδό. Το καράβι πέρασε από Υεμένη, Σαουδική Αραβία και πολλές ακόμη χώρες έχοντας κρυμμένα τα τσουβάλια με την ένδειξη «λευκή ζάχαρη».

Στις αρχές Ιουνίου 2014 το πλοίο έφτασε στην Ελευσίνα. Το σχέδιο ήταν απλό. Τα ναρκωτικά συσκευάζονταν και τοποθετούνταν σε σάκους μεταφοράς μαρμαρόσκονης για να μη γίνει αντιληπτή η διακίνηση και μεταφέρονταν σε τρία σημεία της Αττικής. Λιμενικό, ΣΔΟΕ και η DEA (αμερικανική δίωξη ναρκωτικών) συνεργάζονται και καταλήγουν στη σύλληψη του εφοπλιστή Ευθύμη Γιαννουσάκη και της πρώην συζύγου του, στη βίλα των οποίων εντόπισαν το πρώτο φορτίο του λευκού θανάτου, βάρους 557 κιλών. Λίγες μέρες μετά το «ντου» στη βίλα της Φιλοθέης εντοπίζεται νέο φορτίο 557 κιλών σε αποθήκη στο Κορωπί και αμέσως μετά άλλα 986 κιλά σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρικά Κορωπίου.

Προφυλακίστηκαν

Η εξάρθρωση του κυκλώματος αποδίδεται και στη βοήθεια πληροφοριοδότη εκ των έσω, με αποτέλεσμα ένας ένας οι συλληφθέντες να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Η βαρύτητα του κατηγορητηρίου υπερβαίνει την άρνησή τους για συμμετοχή στην υπόθεση και προφυλακίζονται 24. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον πλοιοκτήτη του «Noor One» Παντελή Καλαφάτη, τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, τα 11 μέλη του πληρώματος (Ινδοί) και πέντε Τούρκoυς.

Η υπόθεση του «Noor One» (κατασκευής 1963) έχει σημαδευτεί από «επιδημία» αιφνίδιων θανάτων και δολοφονιών. Τον Ιούλιο του 2015 ο παραπληγικός Τούρκος φερόμενος ως εγκέφαλος της μεταφοράς της ηρωίνης Σερχάν Μπασκάλε πέθανε στον Ερυθρό Σταυρό. Νεκρός, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, είναι και ο καταζητούμενος Ιρανός Αχμέντ Σαχίντ, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 δολοφονήθηκαν η 19χρονη κόρη Τούρκου εμπόρου ναρκωτικών και ο 23χρονος οδηγός του στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις μήνες αργότερα βρέθηκαν νεκροί δύο νεαροί Τούρκοι, φερόμενοι ως δράστες της διπλής δολοφονίας.

Καταμεσής του δρόμου είχε δολοφονηθεί στις 27 Δεκεμβρίου του 2014 στο Αμστερνταμ ένας 50χρονος που φέρεται ότι σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ ο 32χρονος Ινδός α’ μηχανικός του πλοίου έσβησε στο Τζάνειο τον περασμένο Απρίλιο.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...