Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κι όμως! Η ΜΙΤ ήξερε!

Πράκτορες, ενώ γνώριζαν έξι ώρες πριν από το πραξικόπημα ότι υπήρχε «ιδιαίτερη κινητικότητα», δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Ταγίπ Ερντογάν

Πράκτορες, ενώ γνώριζαν έξι ώρες πριν από το πραξικόπημα ότι υπήρχε «ιδιαίτερη κινητικότητα», δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Ταγίπ Ερντογάν

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας αλλά και των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και της αστυνομίας αναδεικνύει η αποκάλυψη του χρονολογίου της απόπειρας πραξικοπήματος από τη «Hurriyet».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η τουρκική εφημερίδα εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς είχαν ενημερωθεί για το επικείμενο πραξικόπημα έξι ώρες προτού εκδηλωθεί, χωρίς να ενημερώσουν εγκαίρως τον πρόεδρο Ερντογάν ή να καταφέρουν να το αποτρέψουν.
Ο τουρκικός στρατός, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε για τις κινήσεις των πραξικοπηματιών αρκετά πριν αναλάβουν δράση. Επικαλούμενη πηγές από τις Αρχές ασφαλείας της Αγκυρας η «Hurriyet» αποκαλύπτει ότι στις 3 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου η μυστική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) ενημερώθηκε ότι στη στρατιωτική βάση στο Γκουβερσινλίκ της Αγκυρας, όπου εκπαιδεύονται οι πιλότοι στρατιωτικών ελικοπτέρων, παρατηρούνταν «ιδιαίτερη κινητικότητα».

Στις 4 ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Χολουσί Ακάρ και έστειλε τον υποδιοικητή της ΜΙΤ στο αρχηγείο του στρατού, όπου στις 5.30 συνάντησε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ έστειλε στο Γκουβερσινλίκ τον υποδιοικητή του Ιχσάν Γιαρ, για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Στις 6 ο Φιντάν μεταβαίνει στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου, όπου συναντάει τον Ακάρ και τον Τσολάκ. Μισή ώρα αργότερα ο Ακάρ δίνει γραπτή εντολή να κλείσει ο τουρκικός εναέριος χώρος και να απαγορευτεί κάθε είδος κίνηση στρατευμάτων, αεροπλάνων και τανκς.
Ομως, αυτή η εντολή -σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας- αποδείχτηκε λανθασμένη, διότι κινητοποίησε τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι κατάλαβαν ότι κινδύνευαν να συλληφθούν. Ετσι, αντί για τις 3 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, κινήθηκαν στις 9 το βράδυ της ίδιας.

Μυστικές υπηρεσίες

Ο γραμματέας του Ακάρ κάλεσε στο αρχηγείο τον Τσολάκ και τον Γιαρ για σύσκεψη και μαζί με τους φρουρούς συνέλαβε τον Ακάρ, και αργότερα τους «καλεσμένους» του. Αλλο σημαντικό λάθος του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών είναι ότι πέντε ώρες αφότου έλαβαν την πληροφορία για τις προετοιμασίες των πραξικοπηματιών δεν την είχαν επιβεβαιώσει. Δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ όπως δήλωσε ο Ερντογάν ο ίδιος ενημερώθηκε μόλις στις 8 και, αν έφευγε 15 λεπτά αργότερα, θα έπεφτε στα χέρια των πραξικοπηματιών. Στρατιωτική πηγή υποστήριξε ότι δεν τον ενημέρωσαν, διότι δεν ήθελαν να τον ενοχλήσουν στις διακοπές του με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Το καταφύγιο του «σουλτάνου» την κρίσιμη νύχτα

Σ’ αυτήν την έπαυλη της Μαρμαρίδας, και όχι στο ξενοδοχείο που είναι δίπλα της, στο οποίο προσπάθησαν να τον εντοπίσουν, βρισκόταν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Η πολυτελής κατοικία ανήκει στον οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Σερκάν Γιάζιτζι, με τον πατέρα του οποίου ο Τούρκος πρόεδρος είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε χθες ότι οι στρατιώτες που στάλθηκαν στο ξενοδοχείο για να συλλάβουν τον Ερντογάν δεν γνώριζαν πως «στόχος» ήταν ο Τούρκος πρόεδρος. Τους είχαν πει ότι επρόκειτο να συλλάβουν κάποιον ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Και ειδικό (!) νεκροταφείο

Σε μια συνεδρίαση διάρκειας 4 ωρών και 40 λεπτών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας έλαβε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των κατηγορουμένων ως πραξικοπηματιών, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των δικών τους όσο και για τα όρια των ποινών τους. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση, καθώς οι όποιες ανακοινώσεις πρέπει να επικυρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο. Πάντως ακούστηκε η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, ενώ αποφασίστηκε από τον δήμο Κωνσταντινούπολης η δημιουργία ειδικού νεκροταφείου για τους πραξικοπηματίες, καθώς κανένα υπάρχον δεν τους δέχεται. Χθες, τέλος, ένας υπαρχηγός της αστυνομίας και ένας τοπικός κυβερνήτης αυτοκτόνησαν, αφότου κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Σύμη: Θρίλερ με τουρκικά φουσκωτά

b051007i

Συναγερμό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την ανάλογη κινητοποίηση στο ανατολικό Αιγαίο προκάλεσε πληροφορία της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με την οποία ομάδα κομάντος που μετείχε στην επιχείρηση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα, θέλησε να διαφύγει από την Τουρκία, χρησιμοποιώντας φουσκωτά, με προορισμό τη Σύμη. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές Αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα, αυτές έγιναν στην περιοχή Μπόζμπουρουν, που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, με στόχο να ελέγξουν το ενδεχόμενο απόπειρας να καταφύγουν στο ελληνικό νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου θεωρούσαν ότι διέμενε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η «Μιλιέτ» ανέφερε ότι 10 από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μόλις έγιναν γνωστές οι παραπάνω πληροφορίες, συγκλήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, ενώ δόθηκε εντολή ώστε η φρεγάτα Βότση και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να αναλάβουν δράση και να είναι σε ετοιμότητα οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Από τις έρευνες, πάντως, που είχαν γίνει ως αργά χθες δεν εντοπίστηκε κανένα σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Πέραν της σύσκεψης στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε κι άλλη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας. Στη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Ερευνα για τον εντοπισμό τυχόν φουσκωτών έκαναν και τουρκικά μαχητικά F-16, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως όλα τα σκάφη βρίσκονται σε αποστολές υπό τις εντολές του Λιμενικού Σώματος της χώρας.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...