Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η «προφητεία» του Μίκη

Η καλλιτεχνική ζωή του σπουδαίου ερμηνευτή και η άγνωστη ιστορία με τον Θεοδωράκη, που, όταν τον άκουσε σε μία οντισιόν, αναφώνησε: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή»

Η καλλιτεχνική ζωή του σπουδαίου ερμηνευτή και η άγνωστη ιστορία με τον Θεοδωράκη, που, όταν τον άκουσε σε μία οντισιόν, αναφώνησε: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή»

Με μια «αγκαλιά» από υπέροχα τραγούδια του Γιάννη Πουλόπουλου κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο η «Espresso Weekend». Προσφέρει στους αναγνώστες το διπλό cd «Γιάννης Πουλόπουλος 50 χρόνια τραγούδι»,
img002το οποίο περιλαμβάνει κλασικές επιτυχίες του σπουδαίου ερμηνευτή, όπως «Παιδί μου, ώρα σου καλή», «Θα ‘θελα να ‘χα» «Εχω μια βάρκα με πανιά», «Να ‘χα τη δύναμη», «Γύφτισσα μέρα», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις», «Αγάπα με», «Πάμε για ύπνο, Κατερίνα», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Σαν με κοιτάς», «Φραγκοσυριανή», «Πάρε με μαζί (καπετάνιε)», «Φίλε μου», «Γειτονάκι μου».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Καρδαμύλη της Μάνης και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Περιστέρι, όπου μετακόμισαν οι γονείς του. Από μικρός ονειρευόταν να γίνει τραγουδιστής. Δουλεύοντας στην οικοδομή, κυρίως ως ελαιοχρωματιστής, αλλά και παίζοντας ποδόσφαιρο σε ομάδες της γειτονιάς του (στον Αγιο Ιερόθεο και τον Ατρόμητο) το μυαλό του ήταν στο πώς θα βρει μια ευκαιρία για να κάνει οντισιόν στα στούντιο της Columbia. To 1962 κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και οι υπεύθυνοι της εταιρίας τού έδωσαν να ηχογραφήσει δύο τραγούδια, τα οποία όμως δεν είχαν τύχη.

Εδειξε το ταλέντο του

Η καλή του μοίρα τον άγγιξε με το μαγικό ραβδάκι της έναν χρόνο αργότερα, όταν πήρε μέρος σε νέα οντισιόν, στην οποία συμμετείχε και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο σπουδαίος συνθέτης μόλις τον άκουσε να ερμηνεύει δύο πολύ δύσκολα τραγούδια αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για μεγάλο ταλέντο και αναφώνησε: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή». Και τον έκανε, δίνοντάς του να ερμηνεύσει τρία τραγούδια του στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων», που εκείνη τη χρονιά (1963) ανέβαινε στο Rex από τον θίασο της Τζένης Καρέζη και του Νίκου Κούρκουλου. Τα τραγούδια αυτά ήταν τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι».

dd 17

Μετά το «βάπτισμα» από τον Μίκη Θεοδωράκη στο καλό ελληνικό τραγούδι ο Γιάννης Πουλόπουλος ακολούθησε σημαντική πορεία στη δισκογραφία ερμηνεύοντας εξίσου σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Κώστας Βίρβος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος img035Κοντογιώργος, ο Δήμος Μούτσης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιάννης Γλέζος, ο Λίνος Κόκοτος, ο Ακος Δασκαλόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Το 1966 ήρθε σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα και η συνεργασία τους έδωσε μεγάλα σουξέ που ακούστηκαν σε θρυλικές ταινίες, κυρίως της Finos Film» («Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και μάγκες», «Η Παριζιάνα», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Ο ψεύτης», «Η ωραία του κουρέα»). Το 1969 οι δύο συνεργάτες συνέπραξαν σε έναν μοναδικό δίσκο, που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Μιλάμε για τον περίφημο «Δρόμο», που πούλησε 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ πωλήσεων το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει καταρρίψει κανένας άλλος ελληνικός δίσκος.

Κοντολογίς, ο Γιάννης Πουλόπουλος «έχει τραγουδήσει τον άμμο της θάλασσας», όπως λέγεται στους καλλιτεχνικούς κύκλους, βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα του. Ο καλλιτέχνης έχει ερμηνεύσει τραγούδια όλου του ελληνικού μουσικού φάσματος, συνεργαζόμενος πρώτα με τη Λύρα και στη συνέχεια με τη Minos, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, όπου πρωταγωνίστησε στο λεγόμενο Νέο Κύμα, μέχρι το 1999 που κυκλοφόρησε τον τελευταίο δίσκο του «Στα όνειρά μου περπατώ» και αποχώρησε οικειοθελώς -και με το κεφάλι ψηλά!- από τη δισκογραφία, ενώ λίγο αργότερα σταμάτησε και τις live εμφανίσεις. Από την υπέροχη δισκογραφία του έχουν επιλεγεί τα 30 κομμάτια τα οποία περιλαμβάνει το διπλό cd που θα κυκλοφορήσει με την «Espresso Weekend».


04.06 espr.weekend 260x160 630x388


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...