Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

4+1 τρόποι «εξορκισμού» της ζάχαρης

Χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να πουν «όχι» με αποτελεσματικό τρόπο γλυκό διατροφικό εθισμό

Χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να πουν «όχι» με αποτελεσματικό τρόπο γλυκό διατροφικό εθισμό

Ξέρετε ότι είναι ο εχθρός της υγείας και της σιλουέτας σας, αλλά το χέρι σας και το μυαλό σας είναι συνέχεια σε αυτή; Η ζάχαρη είναι ένας εθισμός με τον οποίο παλεύει πολύς κόσμος. Η στοχοποίησή της για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα έχει κάνει τους ειδικούς, διατροφολόγους και όχι μόνο, να εκπονήσουν στρατηγικά σχέδια για την καταπολέμηση της παρόρμησης που οδηγεί στην κατανάλωσή της.

Τα πιο αποτελεσματικά βήματα στον δρόμο της εξορίας της ζάχαρης από τη διατροφή συνοψίζονται σε πέντε, σύμφωνα με τους ειδικούς, που επιμένουν ότι η ζωή χωρίς ζάχαρη είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο.

1. Εξυπνες αγορές
Το πρώτο βήμα του ταξιδιού είναι να εστιάσετε σε αυτά που βάζετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ και να δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτά που αναγράφουν οι ετικέτες. Αυτή η τακτική βοηθάει ώστε η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη να γίνει πιο σταδιακά και έτσι να έχει περισσότερες πιθανότητες να εδραιωθεί ως τρόπος ζωής. Τι πρέπει όμως να ψάχνει κανείς στις ετικέτες; «Οτιδήποτε τελειώνει σε -ose (-όζη) [βλέπε glucose (γλυκόζη), sucrose (σουκρόζη), fructose (φρουκτόζη), lactose (λακτόζη), maltose (μαλτόζη)] είναι μια μορφή ζάχαρης, όπως και το μέλι, η αγάβη, οι μελάσες και τα σιρόπια αραβοσίτου και ρυζιού. Οσο πιο ψηλά είναι αυτά στη λίστα με τα συστατικά τόση περισσότερη ζάχαρη περιέχει το τρόφιμο» εξηγεί η διατροφολόγος δρ. Μέριλιν Γκλενβιλ. Οπως συμβουλεύει, πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή όλων των τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη, ενώ το επόμενο να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη σε ροφήματα και άλλα τρόφιμα.

2. Μικρά βήματα
Η προσπάθεια αποφυγής της ζάχαρης είναι δύσκολη ειδικά για τους γλυκατζήδες. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει κανείς να είναι πολύ σκληρός με τον εαυτό του, όταν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας λυγίζει. «Αν κάνετε ένα αμάρτημα και υποκύψετε στο μάφιν που δείχνει υπέροχο ή σ’ ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας στη δουλειά ή σε λίγα ποτήρια κρασί, μη νιώθετε ότι έχετε αποτύχει, καθώς αυτό μπορεί να γίνει δικαιολογία για να τα παρατήσετε ολοκληρωτικά» τονίζει η διατροφολόγος Σόνα Γουίλκινσον

3. Ισορροπία στο έντερο
Σε όσους η εντερική χλωρίδα δεν είναι ισορροπημένη έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ζάχαρη και όταν την κόψουν τελείως, η λιγούρα τους απλά μεγαλώνει. Ενας φυσικός τρόπος για να απαλλαγεί το πεπτικό από τα κακά βακτήρια που το κάνουν να «ψοφάει» για ζάχαρη είναι να παίρνει συχνά προβιοτικά προϊόντα, συμβουλεύει η διατροφολόγος Αντριεν Μπέντζαμιν, καθώς εκτός από εξισορροπιστικά λειτουργούν και καθαρτικά στον οργανισμό.

4. Στοπ στις λιγούρες
Οταν κάποιος αρχίσει να κόβει τη ζάχαρη, είναι αναπόφευκτο να βλέπει τα επίπεδα της ενέργειάς του να μειώνονται. Αυτό από μόνο του φέρνει έντονες λιγούρες για γλυκό. Πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμησή τους είναι το χρώμιο, ένα στοιχείο που εξισορροπεί τα επίπεδα της ινσουλίνης.

5. Κορεσμός διαρκείας
Οταν κανείς πεινάει, είναι αδύνατον να αντισταθεί στην παρόρμηση για μία σοκολάτα ή για άλλο γλυκό. Αντί, όμως, για κάτι γλυκό, αυτό που κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι η πρωτεΐνη. «Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη διασπώνται πιο αργά και έτσι μένουν στο στομάχι για περισσότερο, επιμηκύνοντας το διάστημα που αισθανόμαστε κορεσμό» εξηγεί η διατροφολόγος Κασάντρα Μπαρνς.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...