Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ • Μεσαίωνας στο Δαφνί

Απομόνωση στο σκοτάδι και ύπνος πάνω σε ακαθαρσίες! «Κραυγή» απελπισίας από τον πατέρα του 30χρονου Χρήστου, που θεωρείται υπεύθυνος για την κόλαση φωτιάς στο ψυχιατρείο, με τρεις νεκρούς νοσηλευομένους ■ «Τον σέρνουν σαν αρνί σε σφαγείο» ■ «Είναι δεμένος σε μπουντρούμι λίγων τετραγωνικών

Απομόνωση στο σκοτάδι και ύπνος πάνω σε ακαθαρσίες! «Κραυγή» απελπισίας από τον πατέρα του 30χρονου Χρήστου, που θεωρείται υπεύθυνος για την κόλαση φωτιάς στο ψυχιατρείο, με τρεις νεκρούς νοσηλευομένους ■ «Τον σέρνουν σαν αρνί σε σφαγείο» ■ «Είναι δεμένος σε μπουντρούμι λίγων τετραγωνικών

Ξυλοδαρμοί, απειλές και απομόνωση στο σκοτάδι. Αυτές οι λέξεις συμπυκνώνουν την καθημερινότητα στο ΨΝΑ στο Δαφνί για τον 30χρονο που θεωρείται υπεύθυνος της φονικής φωτιάς (στοίχισε τη ζωή σε τρεις τροφίμους) τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με συγκλονιστικές καταγγελίες του πατέρα του. Ο ίδιος κάνει λόγο για τραγικές συνθήκες νοσηλείας και κράτησης του γιου του, που υποχρεώνεται -όπως υποστηρίζει- ακόμα και να κοιμάται πάνω στις… ακαθαρσίες του!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Οπως αποκαλύπτει η «Espresso», ο πατέρας του 30χρονου με αίτησή του προς τον εισαγγελέα Εκτελέσεων, ο οποίος θα αποφασίσει την παραμονή ή μη του Χρήστου στο Δαφνί, περιγράφει συνθήκες «Κωσταλέξι», ζητά προσδιορισμό επισκεπτηρίου και προαυλισμό του παιδιού του. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας εξετάζει το αίτημα του ΨΝΑ για μεταφορά του νοσηλευομένου στο Ειδικό Ψυχιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται το εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς και η άσκηση διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για τη φωτιά.

Συνθήκες «Κωσταλέξι»

«Στο ΨΝΑ (…) τον έχουν σε πλήρη και παρατεταμένη απομόνωση επί εννιάμηνο περίπου, σε μπουντρούμι ολίγων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς παράθυρο, με καγκελωτό φεγγίτη με σίτα, σιδερένια πόρτα με καγκελωτό παραθυράκι ολίγων εκατοστών. Του έχουν στερήσει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Εχει να προαυλισθεί από 8 Σεπτεμβρίου 2015, σε συνθήκες δηλαδή “Κωσταλέξι” στη χειρότερή τους μορφή» καταγγέλλει ο πατέρας Π.Δ.

f2 107

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μαρτύριο του Χρήστου δεν σταματούσε στον εγκλεισμό και την απομόνωση, με αποτέλεσμα πολλές φορές στο παρελθόν να βρίσκεται δεμένος στο κρεβάτι του για ώρες ή και για ολόκληρες ημέρες! Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο 30χρονος γινόταν συχνά στόχος ξυλοδαρμού από νοσηλευτές, τους οποίους κατονομάζει: «Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι ο γιος μου έχει κακοποιηθεί βάναυσα πολλές φορές από ομάδες ενισχυτικές 10 και πλέον νοσηλευτών (…) κάποιοι από αυτούς τον εξύβριζαν χυδαιότατα, τον απειλούσαν, τον χτυπούσαν αλύπητα με χέρια και πόδια στο σώμα και στο χειρουργημένο κεφάλι του, τον έσερναν στο δάπεδο σαν αρνί σε σφαγείο, τον δέσμευαν στην κλίνη του και στα τέσσερα άκρα (…) Ο γιος μου μόνος προσπαθούσε απεγνωσμένα αμυνόμενος να διαφύγει για να μην υποστεί τα βασανιστικά μαρτύρια των παρατεταμένων απομονώσεων, πολυήμερων δεσμεύσεων επί κλίνης στα τέσσερα άκρα, σε μια περίπτωση τραυματισμένος στο κεφάλι για 11 συνεχόμενες ημέρες από τον νοσηλευτή (…) κατόπιν εντολής της (…) αφαίρεσης όλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».

f3 81

Τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και κράτησής του είχε περιγράψει και ο ίδιος ο Χρήστος, όταν κλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο να καταθέσει στον εισαγγελέα για τη φωτιά στο Δαφνί, όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες και μίλησε για τον τρόπο αντιμετώπισής του από το ιατρικό προσωπικό: «Τους πέντε πρώτους μήνες του 2012 η τότε διευθύντρια του ΣΤ’ τμήματος, εξαίρετη ψυχίατρος κυρία Ν. Κ. έδιωξε από το τμήμα την (…) όχι μόνο για παράνομες δεσμεύσεις στα τέσσερα άκρα συνολικά περισσότερο από 2,5 μήνες και σε μια περίπτωση για εννέα συνεχόμενες ημέρες, κατά την οποία σε έκτακτη επίσκεψή της με βρήκε να έχω πάθει αφυδάτωση, αλλά και για άλλες παρόμοιες βασανιστικές περιπτώσεις. Μετά τη συνταξιοδότηση της Ν. Κ., την επανέφεραν και με ανέλαβε και πάλι, παρά τις αντιδράσεις μου και των γονέων μου. Δείξαμε καλή διάθεση, παρά την απαγόρευση εξόδου στο προαύλιο που μου επέβαλε και την αλλαγή των φαρμάκων που έπαιρνα μέχρι τότε, επιβάλλοντάς μου συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο είχα λάβει στο παρελθόν και ήξερε ότι μου προκαλούσε μεγάλες επιληπτικές κρίσεις. Από τις 17 Αυγούστου 2013 άρχισε πάλι τις παράνομες δεσμεύσεις με τηλεφωνική εντολή, συνολικά 18 ημέρες σε μια περίπτωση συνεχόμενες και μάλιστα με τραυματισμένο κεφάλι κατόπιν χτυπήματος στο δάπεδο. Σε όλη τη διάρκεια της παρατεταμένης δέσμευσης πονούσα πολύ και φώναζα απεγνωσμένα να με λύσουν. Αλλά αυτοί ανελέητα, βάρβαρα και βασανιστικά με άφηναν να κοιμάμαι επάνω ακόμη και στις φυσικές μου ανάγκες».

Δικηγόρος: Λαβωμένο πλάσμα σε ανήλιαγο και απαραβίαστο κλουβί

Το ξύλο και ο ύπνος πάνω σε λερωμένα (από τη φυσική του ανάγκη) σεντόνια περιγράφονται ως η καθημερινότητα του Χρήστου, στον οποίο, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλει ο πατέρας του 30χρονου, έλεγαν ότι οι γονείς του έχουν σκοτωθεί σε τροχαίο! «Οταν φώναζε βοήθεια έπειτα από επιληπτικές κρίσεις που έκανε με απώλεια ούρων, κάποιοι όχι μόνο δεν τον βοηθούσαν, αλλά του φώναζαν ότι εκεί θα αφήσει τα κόκαλά του και να μην περιμένει βοήθεια από εμάς, γιατί, όπως του έλεγαν, είχαμε σκοτωθεί σε τροχαίο (…) Δεν τον αποδέσμευαν να πάει στην τουαλέτα, να κάνει μπάνιο, ούτε του άλλαζαν τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να κοιμάται πάνω στις φυσικές του ανάγκες. Ακρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης» καταγγέλλει ο πατέρας που, μετά την αλλαγή του θεράποντος ιατρού του γιου του, δηλώνει αισιόδοξος για τη βελτίωση της κατάστασής του. Για την ανάγκη να εξεταστούν οι καταγγελίες των γονιών του από τις Αρχές μίλησε στην «Espresso» ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Κατσιμάδης.

«Η περίπτωση του Χρήστου είναι από εκείνες που προσβάλλουν και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς για τις ανεπάρκειες των δομών φύλαξης σχετικά με ανθρώπους που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη ως μη έχοντες ικανότητα καταλογισμού. Αυτοί οι άνθρωποι, αν και παρουσιάζονται ως θύτες, είναι ουσιαστικά τα μεγάλα θύματα της ίδιας τους της νοσηρότητας» λέει ο κ. Κατσιμάδης και προσθέτει: «Ο Χρήστος ζει σε συνθήκες κράτησης που παραβιάζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του. Ενα λαβωμένο πλάσμα σε ένα ανήλιαγο και απαραβίαστο κλουβί. Οι εισαγγελικές Αρχές, ως εκ του νόμου επιφορτισμένες με την επίβλεψη της φύλαξης ακαταλόγιστων εγκληματιών, πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσουν τα αυταπόδεικτα και τις καταγγελίες των γονέων».

Η δολοφονία του θείου του

Φαρμακοανθεκτική επιληψία διαγνωσμένη από τα 3,5 χρόνια του, συνεχείς επιληπτικές κρίσεις στα 19 του, μια χειρουργική επέμβαση στο Cleveland Clinic των ΗΠΑ, μετά την οποία εκδηλώθηκε επιθετική συμπεριφορά, αλλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα νοσηλείας σε ψυχιατρικά ιδρύματα οδήγησαν τον Χρήστο στην ένταξή του στο άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα για τα ακαταλόγιστα πρόσωπα. Οπως εξηγεί ο πραγματογνώμονας που τον εξέτασε μετά το έγκλημα που διέπραξε τον Ιούλιο του 2009, σκοτώνοντας τον θείο του, ο Χρήστος «κατά τη διάρκεια του συμβάντος παρουσιάζει μνημονικό κενό και δεν φαίνεται να έχει επίγνωση της κατάστασης, ενθυμούμενος μόνο ότι είχε τσακωθεί με τον πατέρα του και πήγε να κάνει ζημιά στο αυτοκίνητό του».

Ηταν γύρω στις 2 το μεσημέρι σε ένα χωριό της Μάνης, όταν ο νεαρός Χρήστος ζήτησε από τη μητέρα του χρήματα για να πάει στην Καλαμάτα. Εκείνη αρνήθηκε κι εκείνος βγήκε από το σπίτι σε «έξαλλη κατάσταση», όπως περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καλαμάτας που φέρνει στο φως η «Espresso». Οσα ακολούθησαν κόστισαν τη ζωή του 75χρονου θείου του, που προσπάθησε να τον ηρεμήσει!

Τον χτυπούσε στο τσιμέντο

«Ο κατηγορούμενος βγήκε από την οικία του και, αφού πήρε από το έδαφος ένα πλακάκι που βρήκε, άρχισε να χτυπά με τα χέρια του το αυτοκίνητο τύπου τζιπ του πατέρα του Π. Δ., που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας σε αυτό φθορές, ενώ από τον θόρυβο προκλήθηκε ανησυχία στους περιοίκους. Κατά τη στιγμή που ο κατηγορούμενος έσπαζε τον καθρέφτη του συνοδηγού και προσπαθούσε με τα χέρια του να σπάσει και το τζάμι, τον πλησίασε ο Α. Μ., ηλικίας 75 ετών, και άρχισε να φωνάζει: “Ασ’ το, παιδί μου, το αυτοκίνητο, μην το σπας” και τότε ο τελευταίος απροσδόκητα και σε κλάσματα δευτερολέπτου κινήθηκε προς τη μεριά του ηλικιωμένου και με ένα από τα δύο χέρια προσπάθησε να το ρίξει στο έδαφος».

Τρεις αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάφεραν να παρέμβουν και να σταματήσουν τον Χρήστο πριν βάψει τα χέρια του με το αίμα του θείου του: «Οταν το θύμα έχασε την ισορροπία του και κρατήθηκε από τα χέρια του κατηγορουμένου, εκείνος χτύπησε το θύμα δυνατά, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι του στο πίσω μέρος. Τότε ο κατηγορούμενος κάθισε πάνω του, ακούμπησε τα γόνατά του στο έδαφος και με τα χέρια και κατά τρόπο απολύτως δολοφονικό και αδυσώπητο έπιανε το κεφάλι του θύματος κουνώντας το δεξιά και αριστερά και πιέζοντάς το στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα τον έπιασε από τον λαιμό και, αφού σήκωσε το κεφάλι του θύματος, άρχισε να το χτυπά τρεις φορές δυνατά στο τσιμέντο από ύψος περίπου 20 εκατοστών (…) τρία άτομα κατάφεραν να σηκώσουν τον θύτη από το αιμόφυρτο θύμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το πώς θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο θύτης άρχισε να τρέχει προς τον Π. Δ., ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει τον κύκλο του τζιπ, με τον Χρήστο να ανεβαίνει στο καπό του αυτοκινήτου, το οποίο και βούλιαξε, ενώ έσπασε με τα χέρια του το παρμπρίζ».

Εξι θάνατοι μέσα σε ένα (!) χρόνο

f1 48

Αυτοκτονία, ανθρωποκτονία, φονική πυρκαγιά και άθλιες συνθήκες για τους νοσηλευομένους έχουν μετατρέψει το ΨΝΑ σε κολαστήριο ψυχών. Πορίσματα-φωτιά για το ίδρυμα

 Μέσα σε μόλις μία χρονιά, από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο του 2015, καταγράφηκαν έξι θάνατοι νοσηλευομένων στο ΨΝΑ στο Δαφνί. Μία αυτοκτονία, μία ανθρωποκτονία σε βάρος δεμένου ασθενούς από άλλο νοσηλευόμενο, ο τριπλός θάνατος από την πυρκαγιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και ο θάνατος ενός ασθενούς που αρχικά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά στη συνέχεια το έσκασε και βρέθηκε νεκρός έξω από το ψυχιατρείο.

Αυτά τα περιστατικά, σε συνδυασμό με τις επανειλημμένες καταγγελίες προς την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας για παραβίαση των δικαιωμάτων των νοσηλευομένων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «το ΨΝΑ ως οργανισμός βρίσκεται σε κρίση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της επιτροπής.

f2 108
Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), που διενήργησε ΕΔΕ με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών πρόκλησης και εκδήλωσης της φωτιάς με τον τραγικό απολογισμό των τριών νεκρών ασθενών. «Θαμμένα» κουτάλια και πλαστικά σκεύη βρέθηκαν στο ένα από τα δύο στρώματα στο δωμάτιο του Χρήστου και από την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε ότι «η οροφή του διαδρόμου και των θαλάμων είναι κατασκευασμένη με πλαστικό εύφλεκτο υλικό». Το 2006 συντάχθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο «Περσέας» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, αλλά από την έρευνα προέκυψε ότι η αναπληρώτρια διοικήτρια δεν ενεργοποίησε το σχέδιο πυρόσβεσης, ο αναπληρωτής αρχηγός της ομάδας πυροπροστασίας δήλωσε άγνοια για τον ορισμό του στη θέση αυτή και οι περισσότεροι στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι δεν είχαν εκπαιδευτεί για αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε από την ΕΔΕ είναι ότι «οι περιορισμοί των ασθενών δεν διενεργούνται μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και λόγω του ολιγάριθμου και χαμηλών προσόντων προσωπικού που υποστηρίζει κυρίως την απογευματινή και βραδινή βάρδια».
Μάλιστα, η συντονίστρια διευθύντρια του τμήματος ανέφερε σχετικά ότι «οι περισσότεροι περιορίζονται στη βραδινή βάρδια», ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν τηρείται το τρίωρο του πρωτοκόλλου επίσκεψης των ιατρών, αλλά φροντίζουμε να αλλάζουμε τη θέση του ιμάντα και να τους κινητοποιούμε για θεραπευτικούς λόγους».

Στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του 7ου ΨΤ ότι οφείλεται εν μέρει ο περιορισμός των ασθενών, ενώ κρίθηκαν ελλιπείς και οι πληροφορίες που παρέχονται στο βιβλίο περιοριστικών μέτρων, όπου μεταξύ άλλων «δεν αναφέρονται ο λόγος και η συνολική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων».

Ταυτόχρονα, μπάχαλο επικρατεί τόσο στα προγράμματα εφημερίας, όπου φέρεται ότι δεν υπάρχει καν βιβλίο εφημεριών (!), όσο και στο θέμα του επισκεπτηρίου, αφού η ΕΔΕ διαπίστωσε ότι «οι επισκέπτες εισέρχονται χωρίς έλεγχο στον χώρο του νοσοκομείου, τα είδη που προσκομίζουν στους ασθενείς δεν ελέγχονται και δεν τηρείται ωράριο επισκέψεων».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...