Κοσμοσυρροή για τα φιδάκια!

Τα μικρά ακίνδυνα ερπετά έκαναν την εμφάνισή τους και φέτος στην Κεφαλλονιά, τηρώντας την παράδοση

Τα μικρά ακίνδυνα ερπετά έκαναν την εμφάνισή τους και φέτος στην Κεφαλλονιά, τηρώντας την παράδοση

Πιστά στο ετήσιο ραντεβού τους ήταν και φέτος τα θαυματουργά φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλλονιά! Τηρώντας την παράδοση, το πρώτο εμφανίστηκε ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στα ερείπια του παλιού καμπαναριού του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο!

Στα Αργίνια, στα νοτιοδυτικά του νησιού, εμφανίστηκαν άλλα τρία φιδάκια, τα οποία αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους πιστούς, που κατέκλυσαν το ορεινό χωριό, προκειμένου να τα θαυμάσουν και να παρακολουθήσουν την ιερή παράκληση, την οποία τέλεσαν ο ιερέας Ξενοφώντας Ζαρκάδας και ο διάκονος Γεράσιμος Χαραλαμπάτος.

2 267

Τα μικρά ερπετά, τα οποία είναι εντελώς ακίνδυνα, φέρουν μικρούς μαύρους σταυρούς στο κεφάλι και στη γλώσσα τους, και εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου. Οι κάτοικοι των δύο χωριών τα μαζεύουν από τους δρόμους για να μην ποδοπατηθούν, τα βάζουν σε βάζα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία.

Η πρώτη εμφάνισή τους χρονολογείται πολλούς αιώνες πίσω, από το 1200 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι πειρατές προσπάθησαν να καταλάβουν την τότε γυναικεία μονή στο Μαρκόπουλο, τα φίδια έζωσαν το μοναστήρι και τους έτρεψαν σε φυγή!

Οι μοναχές

Λέγεται, ακόμη, ότι η Παναγία μετέτρεψε τις μοναχές σε ακίνδυνα φιδάκια, τα οποία κάθε χρόνο βγαίνουν στις δύο εκκλησίες των Αργινίων και του Μαρκόπουλου Κεφαλλονιάς και πηγαίνουν στην εικόνα της Θεομήτορος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όσες φορές δεν εμφανίστηκαν τα φιδάκια ακολούθησε μεγάλο κακό. Μία από αυτές ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1940, αλλά και το 1953, όταν έγινε ο πιο καταστροφικός σεισμός στο νησί. Το φαινόμενο, όμως, είχε ξανασυμβεί το 1987 και το 2005, δίχως να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ