Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Το άγνωστο τάμα της Αλίκης!

Η άγνωστη και συγκινητική ιστορία της Βουγιουκλάκη λίγο πριν η εθνική σταρ περάσει στην αιωνιότητα

Η άγνωστη και συγκινητική ιστορία της Βουγιουκλάκη λίγο πριν η εθνική σταρ περάσει στην αιωνιότητα

Εμεινε χαραγμένη στη μνήμη του κόσμου ως «η εθνική σταρ» μας. Η επικοινωνία της με το κοινό ήταν μοναδική και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι ο κόσμος την αποκαλούσε μόνο με το μικρό όνομά της, εκφράζοντας σπάνια οικειότητα προς το πρόσωπό της.

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η «Ορθόδοξη Αλήθεια» αποκάλυψε το τάμα στη Μεγαλόχαρη το 1968, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μητέρα, αλλά και την επίσκεψή της, λίγες ημέρες προτού περάσει στην αιωνιότητα, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης, ώστε να προσευχηθεί στον νεοφανή άγιο. Η συγκινητική -άγνωστη στους πολλούς- ιστορία έρχεται στο φως τώρα από τους ανθρώπους που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα, στα τέλη Ιουνίου του 1996.

Ο αρχμανδίτης Φιλόθεος

«Θυμάμαι ότι εκείνο το πολύ ζεστό πρωινό του Ιουνίου είχε πλήρη άπνοια. Ηταν στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος. «Με κάλεσε η μακαριστή ηγουμένη Μακαρία Δεσύπρη και μου ζήτησε παρακλητικά να πάω στο μοναστήρι την ίδια ημέρα, στις 15.00. Της είπα: “Βέβαια, θα έρθω, γερόντισσα”, αλλά, επειδή ανησύχησα, τη ρώτησα: “Συμβαίνει κάτι;” Εκείνη μού είπε χαρακτηριστικά: “Θα μας επισκεφτεί η “εθνική” μας Αλίκη”. “Μα, δεν είναι άρρωστη;” αποκρίθηκα. Μου απάντησε πως την είχε ειδοποιήσει ο αδελφός της (Τάκης) ότι θα επισκεφτεί το μοναστήρι. Εφυγα από τη Λιβαδειά (σ.σ.: ήταν πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας) και κατευθύνθηκα στη μονή» λέει με συγκίνηση και συνεχίζει: «Στις 15.00 χτύπησε το κουδούνι της Μονής του Αγίου Εφραίμ.

Την υποδέχτηκε η μακαριστή μοναχή Παρασκευή. Εσπευσα κι εγώ μαζί. Είδα την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία συνοδευόταν από τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο και ένα συγγενικό της πρόσωπο. Θυμάμαι ότι ήταν εμφανώς αδυνατισμένη, αλλά περιποιημένη. Η Αλίκη προσκύνησε υποβασταζόμενη στο εκκλησάκι του Ευαγγελισμού. Η γερόντισσα Μακαρία, μόλις την είδε, της είπε “Αλίκη μου” και την αγκάλιασε. Εκείνη τη στιγμή η Αλίκη, σαν μικρό παιδί, έπεσε στην αγκαλιά της γερόντισσας και ξέσπασε σε λυγμούς. Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή την εικόνα. Η γερόντισσα ήταν σιωπηλή, αλλά δακρυσμένη. Επειτα, με τη συνοδεία των δύο οικείων της, πήγε να προσευχηθεί στο εκκλησάκι του αγίου Εφραίμ».

Ο π. Φιλόθεος μοιράστηκε, στη συνέχεια, τη συγκινητική συζήτηση της ηθοποιού με την ηγουμένη. «Κάτσαμε όλοι μαζί στο κελάκι της ηγουμένης. Τα πρώτα λεπτά επικράτησε μια αμηχανία, μια σιωπή. Επειτα από λίγο η Αλίκη είπε: “Εχω καρκίνο, γερόντισσα, στο πάγκρεας”. Ηταν πολύ τρυφερές αλλά και λεπτές οι στιγμές που ζήσαμε. “Από πολύ μικρό παιδί συνειδητοποίησα πόσο προσωρινοί είμαστε. Μπορεί να μην είμαι άνθρωπος του Θεού (σ.σ.: δεν πήγαινε συχνά στην εκκλησία), αλλά πιστεύω βαθιά στην Παναγία και είμαι ορθόδοξη χριστιανή”. Αυτό τα έλεγε όλα. Αναφέρθηκε και στον χαμό του πατέρα της, όταν ήταν μικρή, λέγοντας: “Η άδικη ορφάνια του πατέρα μου με σημάδεψε σε όλη μου τη ζωή. Ηξερα, παρά την επιτυχία μου, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί το νήμα της ζωής μου”».

Το τάμα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

101154.bΑγνωστο στο κόσμο είναι το γεγονός ότι η Αλίκη έκανε τάμα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου για να αποκτήσει παιδί. Ο π. Φιλόθεος περιγράφει τη συζήτηση με τη λαμπερή σταρ, κατά την οποία του αποκάλυψε το μυστικό της.

«Μας διηγήθηκε πώς βίωσε το θαύμα από την Παναγία. “Η Παναγία με βοήθησε στην πιο κρίσιμη και οριακή στιγμή της ζωής μου. Ηθελα να γίνω μάνα, προσπαθούσα, αλλά υπήρχαν εμπόδια” τόνισε απευθυνόμενη στη μακαριστή ηγουμένη.

Συγκινημένη μας διηγήθηκε ότι η πίστη της την οδήγησε στη Μεγαλόχαρη της Τήνου το καλοκαίρι του 1968. Είχε βάλει ένα φουλάρι για να μην την αναγνωρίσει ο κόσμος, μας είπε χαρακτηριστικά. Δεκατέσσερις ώρες προσευχόταν -όπως είπε- μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, παρακαλώντας τη να αποκτήσει παιδί και να νιώσει τη χαρά της μητρότητας, που τόσο λαχταρούσε». Την επόμενη χρονιά (4 Ιουνίου 1969) απέκτησε τον Γιαννάκη της».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...