Συνείδηση μετά θάνατον!

Νέα έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί έως και τρία λεπτά μετά το μοιραίο

Νέα έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί έως και τρία λεπτά μετά το μοιραίο

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι υπάρχει συνείδηση. Εως τώρα επικρατούσε η άποψη ότι ο εγκέφαλος διακόπτει κάθε λειτουργία 30 δευτερόλεπτα αφού η καρδιά σταματήσει να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα και πως έτσι παύει και η συνείδηση.

Ωστόσο, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, έδειξε ότι η συνείδηση συνεχίζεται έως και τρία λεπτά μετά τον θάνατο.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, ο θάνατος δεν είναι μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά μια πιθανότατα αναστρέψιμη διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν μια σοβαρή ασθένεια ή ένα ατύχημα κάνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο να σταματήσουν να λειτουργούν. Οταν γίνονται προσπάθειες ανάνηψης, γίνεται λόγος για καρδιακή ανακοπή, ωστόσο, αν αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν αποτέλεσμα, γίνεται λόγος για θάνατο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Σαμ Πάρνια.

Από τους 2.060 ασθενείς με παρελθόν καρδιακής ανακοπής στην Αυστρία, στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία που κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της ομάδας του, σχεδόν το 40% είπε ότι θυμούνται ένα είδος συνείδησης μετά τη στιγμή που κηρύχθηκαν κλινικά νεκροί. «Αυτό δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί αρχικά να έχουν κάποια εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά μετά την ανάνηψη δεν διατηρούν αυτή την ανάμνηση, είτε εξαιτίας της επίδρασης της εγκεφαλικής βλάβης είτε λόγω των φαρμάκων καταστολής» εξηγεί ο επιστήμονας.

Εξωσωματική εμπειρία

Από αυτούς που θυμούνταν κάποια εγκεφαλική δράση, μόνο το 2% δήλωσε ότι αυτή είχε τη μορφή εξωσωματικής εμπειρίας, κατά την οποία νιώθει κανείς πως έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να ακούσει αλλά και να δει ό,τι συμβαίνει γύρω του μετά τον θάνατο. Δυστυχώς, σχεδόν το 50% αυτών που απάντησαν είπαν ότι η εμπειρία δεν ήταν τόσο αυτή της ανάμνησης χειροπιαστών γεγονότων όσο του φόβου.

Πάντως, ως πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας αναφέρεται η περίπτωση ενός 57χρονου άνδρα, που αποτελεί ίσως την πρώτη επιβεβαιωμένη εξωσωματική εμπειρία ασθενούς. Ο άνδρας μπορούσε να θυμηθεί με ανατριχιαστική λεπτομέρεια όσα συνέβαιναν γύρω του ενώ είχε χαρακτηριστεί κλινικά νεκρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ