Οι ιοί είναι πιο επικίνδυνοι τις πρωινές ώρες

Ερευνα «φωτίζει» τη δραστηριότητα του γονιδίου Bmal1 στον οργανισμό μας

Ερευνα «φωτίζει» τη δραστηριότητα του γονιδίου Bmal1 στον οργανισμό μας

Δέκα φορές πιο επικίνδυνοι είναι οι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης, αν τους κολλήσουμε το πρωί. Την ανακάλυψη που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης των πανδημιών έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cambridge, οι οποίοι για τις ανάγκες της έρευνας μόλυναν πειραματόζωα με τους ιούς της γρίπης και του έρπητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Διαπίστωσαν ότι τις πρωινές ώρες το ιικό φορτίο στους φορείς ήταν τελικά δεκαπλάσιο, γεγονός που αποδίδουν κυρίως στη δραστηριότητα ενός γονιδίου, του Bmal1.

Το γονίδιο ανήκει στο 10% των γονιδίων του οργανισμού που αλλάζουν δραστηριότητα στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, προσαρμοσμένων στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Το συγκεκριμένο αναπτύσσει τη μεγαλύτερη δραστηριότητά του τις απογευματινές ώρες, προσφέροντας κάποιου είδους προστασία στον οργανισμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν μάλιστα πως το Bmal1 είναι λιγότερο ενεργητικό κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή και ο κίνδυνος ιώσεων αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με καθηγητή Akhilesh Reddy, «ο ιός χρειάζεται όλο τον μηχανισμό (του οργανισμού) διαθέσιμο την κατάλληλη στιγμή, διαφορετικά δεν θα… απογειωθεί». Παραλληλίζει μάλιστα μία μόλυνση που ξεκινά το απόγευμα με έναν ιό που προσπαθεί να καταλάβει ένα εργοστάσιο, όταν όλοι οι εργάτες έχουν πια πάει στα σπίτια τους.

Σε βάρδιες

Οι υπογράφοντες την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS», θεωρούν ότι το να μένει κανείς στο σπίτι στη διάρκεια της μέρας σε περίπτωση πανδημίας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η ίδια έρευνα αποδεικνύει πως πιο ευάλωτοι στις ιώσεις είναι και όσοι εργάζονται σε δουλειές με βάρδιες και, ως αποτέλεσμα αυτού, το βιολογικό τους ρολόι είναι διαταραγμένο. Εκείνοι μάλιστα θα έπρεπε, κατά τη δρα Rachel Edgar, να είναι και οι πρώτοι υποψήφιοι για εμβολιασμό.
Στο μεταξύ, ακόμη μία έρευνα έρχεται να υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου σε μορφή ρινικού σπρέι LAIV. Σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες με αρνητικά αποτελέσματα, η μελέτη του Mark Loeb από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά δείχνει πως προστατεύει εξίσου τα παιδιά με το κοινό εμβόλιο γρίπης.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ