Ο Ελληνας που ανακάλυψε μεγάλο αριθμό άγνωστων ιών

Ελληνας επιστήμονας έκανε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, καθώς ανακάλυψε και χαρτογράφησε έναν τεράστιο αριθμό άγνωστων μέχρι τώρα ιών

Ελληνας επιστήμονας έκανε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, καθώς ανακάλυψε και χαρτογράφησε έναν τεράστιο αριθμό άγνωστων μέχρι τώρα ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν βακτήρια. Πρόκειται για τον βιολόγο του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ Νίκο Κυρπίδη φωτό), επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε σχετική έρευνα στο περιοδικό «Nature».

2.790.00 πρωτεΐνες

Οι ερευνητές, ανάμεσα στους οποίους ακόμη ένας Ελληνας, ο ερευνητής Γιώργος Παυλόπουλος, μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων του πλανήτη. Ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, τα οποία συνολικά περιέχουν 2.790.000 πρωτεΐνες. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς» εξηγεί ο Νίκος Κυρπίδης, προσθέτοντας ότι εξερεύνησαν γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα.

Ο Ελληνας ερευνητής επισημαίνει ότι το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν δεν σχετίζεται στενά με κανέναν ιό του οποίου είχε ήδη «διαβαστεί» το DNA. Οι ερευνητές υπερδιπλασίασαν τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που «φιλοξενούν» ιούς και δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών. «Αυτό μας παρέχει έναν τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια» τόνισε. Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ