Το Instagram «δείχνει» την κατάθλιψη

«Εξυπνο» λογισμικό «διαβάζει» τις φωτογραφίες των χρηστών και εντοπίζει τα σημάδια της ύπουλης ασθένειας με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 70%

«Εξυπνο» λογισμικό «διαβάζει» τις φωτογραφίες των χρηστών και εντοπίζει τα σημάδια της ύπουλης ασθένειας με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 70%

Θα μπορούσε το Instagram να γίνει εργαλείο για τη διάγνωση της κατάθλιψης; Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κάτι τέτοιο είναι δυνατό, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ, και μάλιστα η διάγνωση γίνεται με εντυπωσιακά υψηλή ακρίβεια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Επιστήμονες του Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου του Βερμόντ ανέλυσαν 43.950 φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Instagram χρησιμοποιώντας ένα «έξυπνο» λογισμικό. Η συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στην ανάλυση των χρωμάτων των φωτογραφιών και του προσώπου μέσω αλγορίθμων. Εξετάζει επίσης πόσο συχνά κάνει αναρτήσεις ο χρήστης, πόσα άτομα υπάρχουν σε κάθε φωτογραφία, τα likes και τα σχόλια που λαμβάνει καθεμία. Το πρόγραμμα εντοπίζει τα σημάδια της κατάθλιψης με επιτυχία 70%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς προϋπάρχουσες έρευνες έδειξαν ότι οι παθολόγοι κάνουν σωστή διάγνωση της πάθησης στο 42% των περιπτώσεων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες που αναρτούν οι χρήστες με κλινική κατάθλιψη ήταν πιο σκουρόχρωμες και σε αυτές κυριαρχούσε το μπλε ή το γκρι χρώμα. Οι συγκεκριμένοι χρήστες είχαν μειωμένη δραστηριότητα στο Instagram σε σχέση με τους υγιείς και συνήθως δεν επεξεργάζονταν τις φωτογραφίες τους με κάποιο φίλτρο πριν τις αναρτήσουν.

Οι αναρτήσεις

Ομως, σε περίπτωση που το έκαναν, συχνά χρησιμοποιούσαν το φίλτρο που τις κάνει ασπρόμαυρες. Οι αναρτήσεις τους ήταν λιγότερο πιθανό να δεχθούν κάποιο like, όμως είχαν περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν κάποιο σχόλιο.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν το πρόγραμμα ανάλυσης φωτογραφιών και σε άλλους χρήστες, πριν αυτοί διαγνωστούν με κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι τα συμπεράσματά τους ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση, καθώς και ότι το ποσοστό επιτυχίας στη διάγνωση της κατάθλιψης παρέμενε το ίδιο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οπτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για την ψυχική υγεία» επισημαίνουν οι ερευνητές. Σημειώνουν ότι το πρόγραμμά τους ακόμη έχει ελλείψεις, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν νέα μοντέλα για τη διάγνωση της κατάθλιψης μέσω των social media.


04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ