Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Για γαμπρός το 2024 ετοιμάζεται ο Πολυδερόπουλος

Γαμπρός μέσα στο 2024  σχεδιάζει να ντυθεί ο Νίκος...

Η Αφροδίτη Σκαφιδά έφερε στον κόσμο κοριτσάκι και έκανε τον Πύρρο Δήμα...

Πατέρας για πέμπτη φορά έγινε ο Πύρρος Δήμας! Η...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Στρατηγικός στόχος

Το ζήτημα της επιστροφής τους κυριάρχησε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο «Σύλλογος των Αθηναίων», παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου

Το ζήτημα της επιστροφής τους κυριάρχησε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο «Σύλλογος των Αθηναίων», παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου

Ο στόχος της επιστροφής των ιερών Γλυπτών παραμένει στρατηγικός για τη χώρα μας, ήταν το νόημα του συνεδρίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που τόνισε από το βήμα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος εστίασε στη μοναδικότητα του Παρθενώνα και των μνημείων του ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος για την παγκόσμια πολιτισμική εμβέλειά τους, καθώς αποτελεί «αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σε ακλόνητα τεκμήρια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μαρτυρία του Αντρέ Μαλρό, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Γαλλίας στην πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, ο οποίος είχε πει: «Η Ακρόπολη είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και το θάρρος» από τον οποίο εκπέμπεται το μήνυμα του Περικλέους ότι «ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε».

Τα αποτελέσματα

Στο διήμερο συνέδριο συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, μηχανικοί και νομικοί, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών στους τομείς τους και των νεότερων δεδομένων για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών. Μάλιστα, παρέστησαν για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια εκπρόσωποι από τις 14 εθνικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, ενώ ανακοινώθηκε και η λειτουργία διεθνούς επιτροπής για τη διεκδίκηση και την επιστροφή των Γλυπτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιστορικός Σύλλογος των Αθηναίων και προσωπικά ο πρόεδρός του Eλευθέριος Γ. Σκιαδάς συνεχίζουν τη μάχη της επιστροφής των Γλυπτών και μέσω της προσφυγής που έχει κατατεθεί εκ μέρους του συλλόγου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον της Βρετανίας για τα Γλυπτά που υπεξαιρέθηκαν με άδεια της κατοχικής οθωμανικής Αρχής, δηλαδή παράνομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...