Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης

Ο Βαρθολομαίος Σαμαράς έγινε ο πρώτος εκλεγμένος (μετά τον Χρυσόστομο, που δολοφονήθηκε το 1922)

Ο Βαρθολομαίος Σαμαράς έγινε ο πρώτος εκλεγμένος (μετά τον Χρυσόστομο, που δολοφονήθηκε το 1922)

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγινε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στον μοναδικό ναό που γλίτωσε από την καταστροφή της πόλης-σύμβολο της Ιωνίας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, ο νέος μητροπολίτης έγινε ο πρώτος εκλεγμένος μετά τον εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο, που δολοφονήθηκε από τον τουρκικό όχλο!

17119713 2

Ο νέος μητροπολίτης έγινε δεκτός με επευφημίες, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος δεν σταμάτησε λεπτό να αναφωνεί «άξιος», υπό τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας του ναού. Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένος που, έπειτα από 94 χρόνια, γίνεται διάδοχος ενός μάρτυρα στον θρόνο της Σμύρνης.

Συγκινητική στιγμή

«Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έρθω εδώ, στη Σμύρνη, και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου, τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθόδοξων χριστιανών, οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη» τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του ανέφερε ότι η μαρτυρική Μητρόπολη της Σμύρνης αναστήθηκε από την τέφρα της με την ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη και τη μέριμνα της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Παρόντες στην ιστορική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στιγμή της πόλης ήταν εκατοντάδες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και κληρικοί από το σύνολο των ορθόδοξων χωρών.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ από την αντιπολίτευση έδωσαν το «παρών» ο Χαράλαμπος Αθανασίου για τη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Σκανδαλίδης για το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι “αγάπη και μόνο αγάπη”» δήλωσε ο κ. Αμανατίδης.

Κιτρινόμαυρο «χρώμα» και χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Ευάγγελο Ασλανίδη

13 entheto
Και χαιρετισμός από τον   Ευάγγελο Ασλανίδη, πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ

Παρουσία του προέδρου της ΑΕΚ Ευάγγελου Ασλανίδη έγινε η ιστορική τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, του πρώτου ορθόδοξου μητροπολίτη της πόλης μετά τον μάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης το 1922. Η διοίκηση της ΠΑΕ και πλήθος ενωσιτών παραβρέθηκαν στην ιερή τελετή, που είχε «χρώμα» από ΑΕΚ, αφού, πέρα από την παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ευάγγελου Ασλανίδη, οι αναφορές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ΑΕΚ και στον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και τα χρώματα του συλλόγου, που έφεραν στον χώρο της τελετής κάποιοι από τους πιστούς, οι οποίοι έζησαν το μεγάλο αυτό γεγονός, έδωσαν έντονο «κιτρινόμαυρο» τόνο. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ απηύθυνε χαιρετισμό αργότερα στο ξενοδοχείο, όπου δεξιώθηκε τους καλεσμένους ο νέος μητροπολίτης. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του και είπε ακόμα ότι αποτελεί ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ, διότι «ο νέος μητροπολίτης θα λειτουργήσει και πάλι στη γη των προγόνων και ιδρυτών μας».

Ο Ευάγγελος Ασλανίδης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Αποτελεί ιστορική τιμή για την ΑΕΚ η παρουσία και η εκπροσώπηση του συλλόγου μας στην ενθρόνισή σας στην ιστορική και νευραλγική Μητρόπολη Σμύρνης, στη δεύτερη τη τάξει πόλη της αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών και που σήμερα αποτελεί πόλη της Τουρκίας. Σεβασμιότατε μητροπολίτη Βαρθολομαίε, σας εύχομαι με ταπεινότητα καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα ως ποιμενάρχης Σμύρνης. Είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχετε στην ιστορική σας αποστολή». Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΑΕΚ στράφηκε προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και είπε: «Οπως έχετε πει και εσείς, οι ιδέες δεν αποθνήσκουν ποτέ». Ο Πατριάρχης τον αγκάλιασε και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του σε ολόκληρη τη διοίκηση του συλλόγου.

Γ. Σηφάκης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...