«Βόμβες» με αλλεργίες από νέα ένζυμα

Σοβαρά συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος από τη γενετική τροποποίησή τους

Σοβαρά συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος από τη γενετική τροποποίησή τους

Τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα ένζυμα που χρησιμοποιούνται σε αρκετά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως καλλυντικά, φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού και απορρυπαντικά αλλά και τρόφιμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες στους χρήστες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Τα συγκεκριμένα ένζυμα χρησιμοποιούνται πλέον σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για διαφορετικούς λόγους, όπως για τη διάσπαση δύσκολων λεκέδων, για τη δικαιολόγηση του χαρακτηρισμού ενός προϊόντος ως «φυσικού», για την ενίσχυση της γεύσης ή του αρώματος κοκ. Ωστόσο, οι ερευνητές της μονάδας τοξικολογίας και ανοσολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη, προειδοποιούν ότι η γενετική τροποποίηση αυτών των ενζύμων μπορεί να αλλάξει τις ιδιότητές τους και να τις καταστήσει αλλεργιογόνες.

Οι επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι τα τεχνητά ένζυμα προκαλούν αλλεργίες, πήραν δείγματα αίματος από 813 εργαζομένους σε βιομηχανίες όπου γίνεται χρήση τέτοιων ενζύμων, αναζητώντας την ύπαρξη αντισωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός θα είχε εκλάβει τα ένζυμα ως δυνητικό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το 23% των εργαζομένων είχε αναπτύξει αντισώματα για τα τεχνητά ένζυμα, ενώ το 36% παρουσίασε αλλεργικά συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος.

Αντισώματα

Σύμφωνα με την ανάλυση των αιματολογικών δειγμάτων, η πιο έντονη ευαισθητοποίηση του οργανισμού φαίνεται ότι προκλήθηκε από το ένζυμο άλφα αμυλάση, καθώς το 44% των εθελοντών είχε εμφανίσει αντισώματα γι’ αυτήν. Αλλα δύο ένζυμα με ανάλογα αποτελέσματα είναι το stainzyme και η παγκρεατίνη. Και τα τρία αυτά γενετικά τροποποιημένα ένζυμα περιέχονται κυρίως σε απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, καθώς και σε άλλα προϊόντα καθαρισμού.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, για να αναπτυχθεί η αλλεργία πρέπει να προηγηθεί η ευαισθητοποίηση σε ένα αλλεργιογόνο ερέθισμα. Η ευαισθητοποίηση αυτή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές συνιστούν να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος των νέων προϊόντων που περιέχουν τέτοια ένζυμα για να διαπιστώνεται πόσο αλλεργιογόνα είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες συνάντησαν μεγάλα εμπόδια στην έρευνά τους, καθώς οι εταιρίες θεωρούν εμπορικό μυστικό τη φόρμουλα αρκετών ενζύμων.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ