Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Μεταμόσχευση με (αιμοφόρα) τεχνητά αγγεία

Η αποθήκευσή τους σε ψυγείο (!) και η αντικατάσταση πνευμονικών αρτηριών

Η αποθήκευσή τους σε ψυγείο (!) και η αντικατάσταση πνευμονικών αρτηριών

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν πρώτη φορά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να αντικαταστήσουν πνευμονικές αρτηρίες, ενώ έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται κανονικά μέσα στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου!
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Τρανκουίλο, δημιούργησαν τα αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας μεθόδους εμβιομηχανικής. Τα τεχνητά αγγεία είναι δυνατόν να αποθηκευτούν σε ψυγείο και να μεταμοσχευτούν οποτεδήποτε και σε όποιον ασθενή έχει ανάγκη.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν τα αγγεία σε τρία αρνάκια. Οπως διαπιστώθηκε, τα τεχνητά αγγεία δεν απορρίφθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων. Επιπλέον, παρατήρησαν πως όταν αντικατέστησαν ένα μέρος από τις κανονικές πνευμονικές αρτηρίες των αρνιών, τα μεταμοσχευμένα αγγεία ενσωμάτωσαν γρήγορα και χωρίς πρόβλημα τα φυσιολογικά κύτταρα, εμφάνισαν ελαστικότητα, καθώς και ικανότητα περαιτέρω ανάπτυξης έως την ενηλικίωση των πειραματόζωων. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες, όπως θρόμβωση, στένωση αρτηριών ή ασβέστωση.

Η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων τώρα είναι να συμβεί κάτι ανάλογο όταν τα τεχνητά αγγεία εισαχθούν σε ανθρώπινο σώμα. Το ζητούμενο είναι τα εργαστηριακά αγγεία να μπορέσουν να αναπτυχθούν ομαλά μαζί με τον υπόλοιπο οργανισμό και να μην απορριφθούν ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επεμβάσεις

Αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε οι επιστήμονες θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της ανάγκης για συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης αγγείων σε παιδιά που, π.χ., γεννιούνται με σοβαρές βλάβες στην καρδιά και τα οποία πλέον δεν θα χρειάζονται διαδοχικά χειρουργεία καθώς μεγαλώνουν. Σήμερα ένα παιδί μπορεί να υποχρεωθεί ακόμη και σε πέντε εγχειρίσεις ανοιχτής καρδιάς, επειδή τα αγγεία που τοποθετούνται την πρώτη φορά δεν μεγαλώνουν μαζί με το υπόλοιπο σώμα.

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν δημιουργήσει συνθετικά αγγεία διαμέτρου 2-24 χιλιοστών, ώστε να ταιριάζουν από καρδιές μωρών έως ενηλίκων. Ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία των αγγείων χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από το δέρμα των αρνιών, τα οποία τροφοδοτήθηκαν με τις κατάλληλες χημικές και θρεπτικές ουσίες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...