Τα «μυστικά» του Παναγίου Τάφου

Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έφερε στο φως το σημείο όπου θάφτηκε ο Χριστός

Για πρώτη φορά ύστερα από αιώνες οι επιστήμονες έφεραν στο φως το ακριβές σημείο όπου ετάφη ο Ιησούς Χριστός! Στο πλαίσιο των εργασιών για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, που υλοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο Πάσχα, οι ειδικοί απομάκρυναν τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα που κάλυπτε τον χώρο όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, αποτέθηκε το Σώμα του Κυρίου.

Οι μηχανικοί και οι αρχαιολόγοι προχώρησαν με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτή επέμβαση, στο ιερότερο προσκύνημα της χριστιανοσύνης. Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα βρέθηκε μια επίπεδη λίθος με γκρι-μπεζ απόχρωση, την οποία οι επιστήμονες θα μελετήσουν, προκειμένου να προσδιορίσουν τον ακριβή ρόλο της στον Πανάγιο Τάφο.

Η λίθινη επιφάνεια

«Το μάρμαρο που κάλυπτε τον τάφο τραβήχτηκε προς τα πίσω και μείναμε έκπληκτοι από την ποσότητα του υλικού που βρισκόταν από κάτω» ανέφερε ο αρχαιολόγος Φρέντικ Χίμπερτ, που παίρνει μέρος στο έργο της αποκατάστασης.

«Θα χρειαστεί μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα μπορέσουμε να δούμε τη λίθινη επιφάνεια όπου ακούμπησε το σώμα του Χριστού» πρόσθεσε ο ίδιος. Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης στο ιερότερο μνημείο του χριστιανισμού εδώ και πάνω από 200 χρόνια και υλοποιείται από ομάδα ειδικών από το ΕΜΠ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τόνιας Μοροπούλου. Στο έργο απασχολούνται κατά διαστήματα περισσότεροι από 25 καθηγητές από πέντε σχολές και επτά εργαστήρια του ΕΜΠ, ενώ βασικός στόχος των εργασιών είναι η αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα όμβρια ύδατα, η υγρασία και ο καπνός από τα κεριά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ