Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

Αδιέξοδο (πάλι) για το ΕΣΡ

Παρά την «απόσυρση» Πολύδωρα και τα νέα ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο Νίκος Βούτσης, δεν βρέθηκε λύση ούτε αυτή τη φορά

Παρά την «απόσυρση» Πολύδωρα και τα νέα ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο Νίκος Βούτσης, δεν βρέθηκε λύση ούτε αυτή τη φορά

Σε ναυάγιο, όπως αναμενόταν, οδηγήθηκε και η νέα προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με μια μικρή ελπίδα για το… μέλλον, αφού συγκεντρώθηκαν περισσότερα «ναι» αυτή τη φορά (16 από τα 20 που απαιτούνται).

Παρά την απόσυρση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα την τελευταία στιγμή, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να είναι αρνητική απέναντί του (μπορεί να ήταν και «δόλωμα» από την πλευρά της κυβέρνησης), αλλά και τα νέα ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο κ. Βούτσης, τελικά έπεσε στο κενό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5 των απαιτούμενων ψήφων.

Η διαφωνία

Η Ν.Δ. δεν συμφώνησε, ζητώντας πρώτα να επανέλθουν ολοκληρωτικά οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, όμως ψήφισε «παρών» (ενώ τις προηγούμενες φορές είχε ψηφίσει «όχι»).17243114
Αλλαγή στάσης υπήρξε από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που ψήφισαν αυτή τη φορά θετικά, έστω και με επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε, ενώ ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής απείχε από την ψηφοφορία. Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης πρότεινε την τοποθέτηση του Ροδόλφου Μορώνη στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ αντί του κ. Πολύδωρα, τον Βασίλη Μουλόπουλο για τη θέση αντιπρόεδρου και ως μέλος τον Νίκο Κιάο.

Στη συνέχεια, προκειμένου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να πουν «ναι», ο πρόεδρος της Βουλής πήρε πίσω την πρότασή του για τον Βασίλη Μουλόπουλο, προτείνοντας στη θέση του τον κ. Κιάο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αντέδρασε και κατήγγειλε παρασκηνιακή επικοινωνία της κυβέρνησης με συγκεκριμένα κόμματα.

Εκτός του Βύρωνα Πολύδωρα, με την τοποθέτηση του οποίου διαφωνούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφορετική άποψη είχαν επίσης και με την προσωρινή αναστολή εκ μέρους της κυβέρνησης της εφαρμογής του άρθρου 2Α, το οποίο έδινε ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης στον υπουργό Επικρατείας.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η λέξη «αναστολή» δεν έχει σχέση με την πολιτική ουσία αλλά χρησιμοποιήθηκε για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές. «Δεν έχει να κάνει με κάποια ρωγμή. Εγγυώμαι απολύτως ότι δεν είναι έτσι» σημείωσε.

Κριτική από Μεϊμαράκη

Εντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα άσκησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Εγώ θα τον ψήφιζα ευχαρίστως» είπε, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός «ήθελε να κάψει τη συγκεκριμένη προσπάθεια σύστασης του ΕΣΡ».
Εντύπωση προκάλεσαν και τα πυρά που εκτόξευσε προς τον Βύρωνα Πολύδωρα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αφού διευκρίνισε ότι είναι φίλοι, τον εγκάλεσε για την πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Οπως είπε, ούτε οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μιλούσαν με τόσο καλά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, «ακόμα κι αν είχαν πληρωθεί γι’ αυτό».

«Πόσο κοστίζει»: Το μόνο που λείπει  από την πρόταση της Ν.Δ. για τις άδειες


Το περίγραμμα της πρότασης νόμου που θα καταθέσει για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έδωσε χθες το μεσημέρι η Νέα Δημοκρατία. «Είναι αυτονόητο ότι όλα όσα περιέχονται στην παρούσα πρόταση κατατίθενται με την επιφύλαξη της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μολονότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει άλλη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τις συνταγματικές διατάξεις» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβούλευση

Μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου της Ν.Δ. αναθέτει στο ΕΣΡ τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, και προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, με δυνατότητα να λάβει γνώμες από ΕΕΤΤ και εμπειρογνώμονες. Το μόνο γκρίζο σημείο στην κατά τα άλλα σωστή πρόταση της Ν.Δ. είναι ότι δεν ορίζει συγκεκριμένο οικονομικό τίμημα για τις άδειες, ζήτημα που παραπέμπεται στο ΕΣΡ.

Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:
■ Κατάργηση του νόμου Παππά και των αριθμητικών περιορισμών των τηλεοπτικών αδειών (τέσσερις άδειες) που αυτός εισήγαγε και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού φάσματος.
■ Αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης στο ΕΣΡ όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων, αντί ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους, υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος. Το ύψος του τιμήματος και του περιοδικού τέλους ορίζεται από το ΕΣΡ.
■ Δυνατότητα στο ΕΣΡ να παρεκτείνει τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών, εφόσον η ζήτηση καλύψει το υφιστάμενο όριο και βελτιωθεί η τεχνική δυνατότητα, που θα επιτρέπει την έκδοση νέων αδειών.
■ Δεκαετής χρονική διάρκεια των αδειών παρόχων περιεχομένου, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει επιχειρηματικό πλάνο και σχετική μελέτη βιωσιμότητας, υπογεγραμμένη από τρεις ορκωτούς ελεγκτές.
■ Απαγόρευση συμμετοχής υποψηφίων που τελούν υπό πτώχευση ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή έχουν υπαχθεί στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ή ανάλογη διαδικασία προβλεπόμενη από το δίκαιο της χώρας στην οποία έχουν την έδρα τους, καθώς επίσης και σε όσους τελούν υπό εκκαθάριση και υπό αναγκαστική διαχείριση.
■ Αυστηρές προϋποθέσεις στους υποψηφίους που πρέπει να είναι ασφαλιστικά, φορολογικά και τραπεζικά ενήμεροι και να προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά κατά την υποβολή της δήλωσής τους. Ειδικά ως προς τη δανειακή κατάστασή τους, οφείλουν να προσκομίσουν πρόσφατη βεβαίωση – τραπεζική ενημερότητα με όλα τα στοιχεία της σύμβασης -ύψος χορηγηθέντος δανείου, υπόλοιπο, εγγυήσεις και τυχόν εξασφαλίσεις του (εμπράγματες ή μη)-, καθώς και της ομαλής εξυπηρέτησής του ή περί της μη λήψης δανείου και όλα τα σχετικά παραστατικά.
■ Ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας ορίζεται το ποσό των 12.000.000 ευρώ και για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιφερειακής εμβέλειας το ποσό έως 3.000.000 ευρώ.

Ο Παππάς αναστέλλει  με διάταξη  τον νόμο του

f3 2615917

Αρον άρον, με την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, έφερε στη Βουλή ο Νίκος Παππάς (φωτό) διάταξη, με την οποία ο καθορισμός των τηλεοπτικών αδειών και ο τρόπος διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα είναι πλέον στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης, αλλά στο ΕΣΡ.
Την κατάθεση της σχετικής διάταξης είχε προαναγγείλει νωρίτερα χθες ο υπουργός Επικρατείας, σε μια θεαματική οπισθοχώρηση μετά την ολοκληρωτική κατάρρευση των σχεδιασμών του για το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Συνολική αλλαγή

Τόνισε μάλιστα ότι θα υπάρξει συνολική αλλαγή του νόμου που ο ίδιος εμπνεύστηκε, μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.
«Φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή διαγωνισμού από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15 για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ» ανέφερε ο κ. Παππάς. Στην ίδια παρέμβασή του κάλεσε τη Ν.Δ. να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούσε για το ΕΣΡ και σε πρόσωπα από άλλα κόμματα, αλλά η Ν.Δ. υπαναχώρησε.
Η σχετική τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.


K. Μητσοτάκης: Εκλογές για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή

f2 2625159

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετέφερε το αίτημά του για εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από μία ώρα και, περιέργως, κατά την έναρξή της δεν έγιναν δηλώσεις, ως είθισται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μπροστά στις κάμερες: «Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τον χρόνο σας. Η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα προτιμούσα εν όψει και της συγκυρίας να μην κάνουμε κάποια επίσημη δήλωση, να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε κατ’ ιδίαν». Την παράκληση σεβάστηκε ο κ. Παυλόπουλος.

«Υπονόμευση των θεσμών»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε στους δημοσιογράφους: «Εξήγησα εκτενώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, και επανέλαβα τους εντονότατους προβληματισμούς μου για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Δήλωσα στον Πρόεδρο ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση, για να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατόν από την πολιτική παρακμή».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ζητήσει συνάντηση από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο λίγο μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, έφτασε στη συνάντηση λίγα μόλις λεπτά αφού δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...