Φάρμακο από σκουλήκια για το άσθμα

Επιστήμονες «μπλοκάρουν» την πάθηση με πρωτεΐνη από ένα παράσιτο

Επιστήμονες «μπλοκάρουν» την πάθηση με πρωτεΐνη από ένα παράσιτο

To πρώτο φάρμακο κατά του άσθματος μπορεί να είναι προ των πυλών και πρέπει να ευχαριστούμε γι’ αυτό τα σκουλήκια!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας, το αγκυλόστομα, παράγει μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ΑΙΡ-2, η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματα, καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή των πνευμόνων και το άσθμα στα ποντίκια.

Αρχικά, από τις κλινικές δοκιμές προέκυψε ότι η ύπαρξη αυτών των παρασίτων στον οργανισμό προστατεύει από την ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο (ΙΦΕΝ). Η δρ Severine Navarro του James Cook University στην Αυστραλία επισήμανε ότι «αν και η φλεγμονώδης εντερική νόσος και το άσθμα είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, αυτό που έχουν κοινό είναι ένα ελάττωμα στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα έντονες φλεγμονώδεις διαδικασίες».

Τα παράσιτα για να επιβιώνουν και να μην εντοπίζονται στο ανθρώπινο έντερο ρυθμίζουν την ανοσοαντίδραση του ανθρώπου μέσα στον οποίο έχουν εγκατασταθεί, όπως εξηγεί η Navarro, η οποία προσθέτει ότι στόχος των ερευνητών είναι «να ελέγξουν την ανάρμοστη φλεγμονή που χαρακτηρίζει τις αυτοάνοσες νόσους και την αλλεργία».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», δοκίμασε μια μορφή της πρωτεΐνης τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπινα κύτταρα.

Καταστολή

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η πρωτεΐνη του αγκυλοστόματος εμφάνισαν εκτενή καταστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεών τους έπειτα από έκθεση σε αλλεργιογόνο. Η πρωτεΐνη ΑΙΡ-2 δοκιμάστηκε επίσης σε κύτταρα που προέρχονταν από ανθρώπους που ήταν αλλεργικοί στα ακάρεα, τα οποία αποτελούν συνήθη πυροδότη του άσθματος.

«Η προηγούμενη έρευνά μας σε ό,τι αφορά την ελκώδη κολίτιδα έδειξε ότι οι πρωτεΐνες του σκώληκα μπορούν να μετατρέψουν τα Τ κύτταρα από φλεγμονώδη σε αντιφλεγμονώδη. Τα καλά νέα είναι ότι δεν προστατεύει μόνο το έντερο, αλλά και άλλα όργανα, όπως οι αεραγωγοί, όπου εκδηλώνεται το άσθμα» εξηγεί η δρ Navarro.

Τέλος, ο καθηγητής Alex Loukas, που συμμετείχε επίσης στην έρευνα, τόνισε ότι η ΑΙΡ-2 έφερε τους επιστήμονες «ένα βήμα πιο κοντά στο να είναι εφικτή μια θεραπεία σε μορφή φαρμάκου που θα υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ