Ρόλος-κλειδί για την καλή χοληστερόλη

Η «εξίσωση», σύμφωνα με πολυετή έρευνα, της HDL και της LDL για σούπερ καρδιά

Η «εξίσωση», σύμφωνα με πολυετή έρευνα, της HDL και της LDL  για σούπερ καρδιά

Η HDL χοληστερόλη, γνωστή στο ευρύ κοινό ως καλή χοληστερόλη, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Εχει μεγαλύτερη σημασία να έχει κάποιος χαμηλή την LDL -αυτή που όλοι αποκαλούμε κακή χοληστερόλη- από το να έχει σε υψηλά επίπεδα την καλή.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές από το Institute for Clinical Evaluative Sciences του Τορόντο, που έκαναν σχετική πολυετή έρευνα, αν η HDL (καλή χοληστερόλη) είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και η LDL (κακή) χαμηλή, τότε μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην περίπτωση που η HDL είναι φυσιολογική, αλλά η LDL υψηλή, τότε δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα ή και καρδιακή προσβολή, αλλά και για πολλές άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής των ερευνητών Dennis T. Ko, άνδρες και γυναίκες με χαμηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) διαπιστώθηκε πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι εκείνων που έχουν μέτρια επίπεδα. «Το γεγονός ότι η χαμηλή HDL σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία είναι το κλειδί του μυστηρίου, καθώς σημαίνει ότι αποτελεί δείκτη για άλλα πράγματα, όπως λιγότερο υγιεινός τρόπος ζωής ή γενικά χειρότερη υγεία».

Υψηλές τιμές

«Επίσης, σημαίνει ότι είναι απίθανο η χαμηλή HDL να συντελεί απευθείας στην καρδιακή νόσο. Παράγοντες όπως η γυμναστική και ο τρόπος ζωής παίζουν και αυτοί ρόλο» εξηγεί ο ερευνητής. Να σημειωθεί εδώ ότι υψηλές τιμές HDL, δηλαδή πάνω από 90 mg/dL, ήταν επιθυμητές, καθώς τα άτομα με τόσο υψηλή καλή χοληστερόλη ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν από μη καρδιαγγειακά αίτια, αλλά από άλλες αιτίες, συγκριτικά με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 631.800 ενηλίκους από την περιοχή του Οντάριο, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, και για διάστημα μιας πενταετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν 18.000 άτομα απεβίωσαν.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ