Πρόταση με πέντε μέτρα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

Με κοινό υπόμνημά τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων οι ομοσπονδίες των κατασκευαστών και των μεσιτών εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών πέντε μέτρα για τη μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Με κοινό υπόμνημά τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων οι ομοσπονδίες των κατασκευαστών και των μεσιτών εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών πέντε μέτρα για τη μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Προτείνουν πλήρη κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας ή μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα, ουσιαστική αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, κατάργηση του συντελεστή μεγέθους για τις κατοικίες μεγάλου εμβαδού που έχουν απαξιωθεί από την οικονομική κατάσταση και από το τεκμήριο κατοικίας, καθιέρωση μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα και μαζική μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

Απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν τιμές πώλησης και ενοίκια για όλους τους δήμους της χώρας, οι φορείς των ακινήτων τονίζουν πως αυτό είναι ανέφικτο, δεδομένου ότι η κτηματαγορά ουσιαστικά έχει πάψει να λειτουργεί κι έτσι η πλήρης έλλειψη συναλλαγών συνεπάγεται και πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε δυνατότητας στη διατύπωση των τιμών πώλησης ενός ακινήτου.

Χωρίς ενοικιαστή

Τονίζουν, επίσης, πως η συρρίκνωση των εισοδημάτων οδήγησε σε κλείσιμο πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα ισάριθμα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ. να παραμένουν χωρίς ενοικιαστή. Το ίδιο συνέβη και στον τομέα των μισθώσεων κατοικιών, των οποίων η εγκατάλειψη είναι αθρόα από τους ενοικιαστές τους, ιδιαίτερα των παλαιοτέρων.
Οι φορείς των ακινήτων επισημαίνουν ακόμη ότι η έλλειψη οποιασδήποτε ζήτησης, σε συνδυασμό με τα τουλάχιστον 150.000 αδιάθετα διαμερίσματα, νέκρωσε πλήρως την οικοδομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ