Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Λίφτινγκ στο «παραμυθένιο» κτίριο!

Εξειδικευμένο συνεργείο συντηρητών δίνει τη δική του μάχη για να αναστηλώσει το ιστορικό βουτυροκομείο που βρίσκεται στο πρώην βασιλικό κτήμα των θερινών ανακτόρων

«Ζωή» στο υπό κατάρρευση κτίριο του ιστορικού βουτυροκομείου στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου δίνει, εδώ και λίγες ημέρες, ένα εξειδικευμένο συνεργείο συντηρητών που επικράτησε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού και ανέλαβε να δώσει τη μάχη με τις πληγές του χρόνου και της εγκατάλειψης.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Οι εργασίες αναστήλωσης θα ολοκληρωθούν σε λίγες εβδομάδες και στόχος των ειδικών είναι το παλαιότερο σωζόμενο βουτυροκομείο στην Ελλάδα να αποκτήσει την παλιά όψη του, όπως ακριβώς την είχε αποτυπώσει ο Αναστάσιος Μεταξάς, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας των ανακτόρων επί βασιλείας των Γεωργίου Α’, Κωνσταντίνου ΙΒ’ και Γεωργίου Β’. Την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου ανέλαβε με δικά του έξοδα το 2014 ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού και είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

rfwe4gwer 2

«Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και της αισθητικής του ταυτότητας, το κτίριο του βουτυροκομείου αποτέλεσε το πρώτο που υιοθετήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, με άδεια του υπουργείου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Espresso» ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Κουτσαβλής και εξηγεί: «Τη μελέτη έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars και αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Η μελέτη-οδηγός του κτιρίου στάθηκε αφορμή να αποφασίσουμε ομόφωνα και την ανάθεση ακόμα τριών! Οι μελέτες που ανατέθηκαν αφορούν τα κτίρια του τηλεγραφείου, που έχει ολοκληρωθεί, εγκριθεί και δωρηθεί στο υπουργείο, της Οικίας Φροντιστή/Νοσοκομείο Βασίλισσας Ολγας και της ιστορικής οικίας Sturm».

«Κουκλίστικες» διαστάσεις

Το κτίριο του βουτυροκομείου μοιάζει να αναδύεται από παιδικό παραμύθι του Βορρά, χάρη στις οξύκορφες στέγες του, στα ιδιόμορφα κεραμίδια, στον στρογγυλό φεγγίτη στο αέτωμα και στις «κουκλίστικες» διαστάσεις του.

rfwe4gwer 3

Εσωτερικά αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο εργασίας και από ένα λιλιπούτειο διαμέρισμα δύο δωματίων, πιθανώς κατοικία της βουτυροκόμου, που τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν η νεαρή Δανέζα Μαρία Πέτερσεν.

rfwe4gwer 4

Ο χώρος όπου παρασκευαζόταν το περίφημο δεκελεικό βουτύρο για την αθηναϊκή αγορά είναι ένα μόνο δωμάτιο, βαθύ, ημιυπόγειο, αλλά ψηλοτάβανο, στο οποίο κατεβαίνει μια σχετικά στενή σκάλα με περίπου δέκα σκαλοπάτια.

rfwe4gwer 1

Τρία παράθυρα δίνουν φως από τη βορεινή πλευρά, ένα από τη δυτική και ένας στρογγυλός φεγγίτης από την ανατολική. Οι τοίχοι του δωματίου, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο ύψος, είναι επενδυμένοι με λευκό μάρμαρο. Μαρμάρινος είναι και ο πάγκος εργασίας που γυροφέρνει τους τοίχους.

Οπως λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής, στόχος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και οι διευθύνσεις του να έχουν στα χέρια τους έτοιμες μελέτες, ώστε να μπορούν να εντάξουν τις εργασίες αποκατάστασης σε κάποιο ελληνικό ή ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο.

«Από την πρώτη στιγμή ο σύλλογος προσφέρθηκε να αναλάβει και το κόστος αποκατάστασης των κτιρίων για τα οποία υπάρχουν μελέτες, με αυτεπιστασία του υπουργείου. Αυτό θα γινόταν σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να εκταμιευτούν κονδύλια ή γιατί δεν μπορούν ακόμα να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο πρόγραμμα. Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή, με αποτέλεσμα κτίρια για τα οποία υπάρχουν μελέτες και είναι έτοιμα προς αποκατάσταση να καταρρέουν! Το Τατόι αποκτήθηκε το 2003 από το Δημόσιο προς περίπου 13.800.000 ευρώ (χρήματα των φορολογουμένων) για να γίνει μουσείο και χώρος αναψυχής. Εχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να ανοίξει ξανά τις πύλες του» τόνισε.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...