Super χάπι για γρήγορο αδυνάτισμα!

Επιστήμονες βρήκαν τη χημική ουσία που «ρυθμίζει» την αίσθηση του κορεσμού

Βρετανοί επιστήμονες του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο αναπτύσσουν ένα χάπι που θα εγγυάται γρήγορο και ασφαλές αδυνάτισμα.

Το χάπι θα έχει ως βάση τη χημική ουσία φαινυλαλανίνη, η οποία ρυθμίζει (αυξητικά) την ορμόνη (GLP-1), που στέλνει στον οργανισμό το μήνυμα του κορεσμού και περιορίζει ταυτόχρονα την ορμόνη γκρελίνη (ή λενομορελίνη), η οποία προκαλεί το αίσθημα της πείνας.

Η χημική αυτή ουσία παράγεται με φυσικό τρόπο στο έντερο, αλλά μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελέσει τη βάση για την παρασκευή ενός χαπιού που θα λαμβάνεται από το στόμα.

Οι ερευνητές, όπως υποστήριξαν προχθές στην ανακοίνωσή τους στο συνέδριο ενδοκρινολογίας του Μπράιτον, εμπνεύστηκαν την αναζήτηση της χημικής ουσίας από τη γνωστή και εξαιρετικά δημοφιλή κατά τη δεκαετία του 1990 δίαιτα Ατκινς, η οποία στηρίζεται στην υπερβολική λήψη πρωτεϊνών σε μια θερμιδικά πλούσια διατροφή, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που οδηγεί όμως σε απώλεια βάρους.

Αποκλείοντας εντελώς τη λήψη υδατανθράκων, η δίαιτα μετατρέπει τον οργανισμό σε μηχανή καύσης λίπους. Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τις τροφές που προσλαμβάνουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πυροδοτείται η παραγωγή φαινυλαλανίνης στο γαστρεντερικό σύστημα.

Στη συνέχεια, έλεγξαν τα συμπεράσματά τους πειραματικά. Χορηγώντας μία δόση φαινυλαλανίνης σε τρωκτικά για διάστημα μιας εβδομάδας, διαπίστωσαν πως οδηγεί σε απώλεια βάρους, καθώς με την πρόσληψη τροφής πολύ μικρότερης θερμιδικής αξίας οι ορμόνες προκαλούσαν το αίσθημα του κορεσμού.

Τα επίπεδα ασβεστίου

Εξετάζοντας τα έντερα των πειραματόζωων, διαπίστωσαν πως η χημική ουσία αλληλεπιδρά με έναν νευροδιαβιβαστή, που αντιλαμβάνεται τα επίπεδα ασβεστίου και έτσι δίνει το μήνυμα στον οργανισμό να σταματήσει να τρώει.

Η δίαιτα Ατκινς έχει επικριθεί από τους επιστήμονες εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης νεοπλασιών στο γαστρεντερικό, λόγω της μείωσης των βακτηρίων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, κάτι που συνεπάγεται ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων. Αλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προκαλεί δομικές αλλαγές στον μεταβολισμό των σακχάρων και βλάβες στα νεφρά.

Ομως οι ερευνητές πιστεύουν πως με το χάπι αυτοί οι κίνδυνοι δεν θα είναι οι ίδιοι. Μένει να δοκιμάσουν τη χημική ουσία στον άνθρωπο.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ