Στικάκι ανιχνεύει τον ιό του AIDS

Νέο όπλο στη μάχη κατά του AIDS.

Νέο όπλο στη μάχη κατά του AIDS. Βρετανοί ειδικοί δημιούργησαν μια μικροσκοπική συσκευή, USB στικ, που ανιχνεύει την ασθένεια και επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν μόνοι τους τα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα τους. Μάλιστα μέσα σε 20 λεπτά μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα στην οθόνη του υπολογιστή τους!

Δημιουργοί της συσκευής είναι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου και της εταιρίας ηλεκτρονικών DNA Electronics, ενώ καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας είχε ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Imperial, ο οποίος επίσης είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας DNA Electronics.

Η συσκευή είναι απλή και εύκολη στη χρήση, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να βάλει μια σταγόνα από το αίμα του στην ειδική υποδοχή. Υστερα από περίπου 20 λεπτά μπορεί να συνδέσει το στικάκι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στο κινητό και να διαβάσει τα αποτελέσματα του τεστ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών στο περιοδικό «Scientific Reports», δοκιμάστηκε σε 991 δείγματα αίματος και το ποσοστό ακριβείας του φθάνει το 95%.

Με το «θαυματουργό» USB οι ερευνητές θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της συνεχούς παρακολούθησης της θεραπείας του AIDS. «Η παρακολούθηση του ιικού φορτίου είναι σημαντική στη θεραπεία του HIV. Τα υπάρχοντα τεστ απαιτούν ακριβό και σύνθετο εξοπλισμό, που χρειάζεται μια δυο μέρες για να δώσει αποτέλεσμα» είπε ο επικεφαλής των ερευνητών Γκράχαμ Κουκ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά στο μέλλον θα επιτρέψει στους ασθενείς να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, όπως οι διαβητικοί τσεκάρουν το σάκχαρο.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ