Ενεση «χτυπά» τον καρκίνο του προστάτη!

Ερευνητές θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια η χημειοθεραπεία θα είναι παρελθόν

Ερευνητές θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια η χημειοθεραπεία θα είναι παρελθόν

Επαναστατική πρόοδο για τη θεραπεία του καρκίνου σημειώνουν οι Βρετανοί επιστήμονες.

Δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες -στο Κέμπριτζ και το Λονδίνο-, που ερευνούν αντίστοιχα την ανοσοθεραπεία σε διαφορετικούς τύπους όγκων και τη θεραπεία του προστάτη, δίνουν ελπίδες για νέες προσεγγίσεις, προκειμένου οι δραστικές ουσίες να γίνονται αποτελεσματικότερες.

Οι ερευνητές του Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι συχνά η ανοσοθεραπεία δεν πετυχαίνει εξαιτίας της απώλειας βάρους που προκαλεί στους ασθενείς. Αυτή η λεγόμενη «κατάσταση καχεξίας» σταματά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού από την αντεπίθεση στα καρκινικά κύτταρα. Εντοπίζοντας έγκαιρα τις ενδείξεις της καχεξίας και συνδυάζοντας την ανοσοθεραπεία με θεραπεία μεταβολισμού ή στοχευμένες ορμονικές παρεμβάσεις, η αντικαρκινική θεραπεία εξελίσσεται ομαλά και ενισχύεται η αποτελεσματικότητά της.

Οι ερευνητές του Λονδίνου, από την πλευρά τους, υπόσχονται ότι σε λίγα χρόνια οι πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη θα καταπολεμούνται με μια ένεση, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την εξουθενωτική για τον οργανισμό χημειοθεραπεία και από την ακτινοθεραπεία, με τις οποίες αντιμετωπίζεται σήμερα η διαδεδομένη αυτή μορφή νεοπλασίας, είτε είναι επιθετική είτε όχι, καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα και επικίνδυνα θα αναπτυχθεί κάθε περιστατικό.

Η ενέσιμη δραστική ουσία στοχεύει σε ένα γονίδιο κωδικοποίησης πρωτεϊνών -το μόριο του NAALADL2-, που υπάρχει αποκλειστικά στα κύτταρα των επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη. Η δραστική ουσία θα «παρακάμπτει» τα υγιή κύτταρα, περιορίζοντας τις παρενέργειες τις οποίες προκαλούν η κοινή χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Εντοπισμός

Την ένεση αναπτύσσουν Βρετανοί επιστήμονες του University College του Λονδίνου, που παράλληλα -και βάσει της ίδιας προσέγγισης του NAALADL2- πραγματοποιούν έρευνα για την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος, με την οποία θα εντοπίζονται εκείνα τα περιστατικά που θα εξελίσσονται επιθετικά -στατιστικά αναλογούν στο 40% των ασθενών- και τα οποία θα απαιτούν θεραπεία, έναντι των ήπιων, βραδέως αναπτυσσόμενων μορφών που δεν προκαλούν καν βλάβη στον οργανισμό.

Οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα σε πρόσφατο συνέδριο της αντικαρκινικής στο Λίβερπουλ. Ανάλογη έρευνα για τον εντοπισμό της επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη με βάση τα ίχνη DNA που τα καρκινικά κύτταρα αφήνουν στο αίμα του ασθενούς πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ