Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Δάκρυα για τον Κοέν που λάτρευε την Υδρα

Adagio για τον ποιητή της ροκ • «Εφυγε» ο Λέοναρντ Κοέν σε ηλικία 82 ετών! Είχε προαισθανθεί από τον Ιούλιο ότι το τέλος του πλησίαζε

Με στίχους μελωδικούς, ερωτικούς αλλά και σκοτεινούς ο κόσμος αποχαιρετά από χθες τον «νονό της μελαγχολίας», τον Λέοναρντ Κοέν, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών.

Ο ίδιος ο Κοέν, που, σύμφωνα με δηλώσεις του γιου του στο «Rolling Stone», «άφησε την τελευταία του πνοή γαλήνια στο σπίτι του στο Λος Αντζελες» και «έγραφε μέχρι τις τελευταίες του στιγμές με το μοναδικό χιούμορ που τον χαρακτηρίζει», είχε προαισθανθεί από το καλοκαίρι κιόλας ότι το τέλος του πλησίαζε.

Στην επιστολή που απηύθυνε τον Ιούλιο στην ετοιμοθάνατη Μαριάν Ιλεν, την ερωμένη και μούσα του που γνώρισε στην Υδρα τη δεκαετία του ’60 και για την οποία έγραψε το τραγούδι «So Long Marianne», έγραφε προφητικά: «Λοιπόν, Μαριάν, ήρθε αυτός ο καιρός που είμαστε πολύ γέροι και τα σώματά μας διαλύονται. Νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Να ξέρεις ότι είμαι από πίσω σου, τόσο κοντά, που, αν τεντώσει το χέρι σου, νομίζω ότι θα πιάσεις το δικό μου».

Στη Νέα Υόρκη

Ο ποιητής της ροκ, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966, στα 31 του χρόνια, για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.

Αν και επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κοέν, λόγω των σκοτεινών συναισθημάτων που προκαλούσαν, έμπαιναν στα τσαρτ της μουσικής πολύ σπάνια.

Το πιο γνωστό τραγούδι του, «Hallelujah», έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984, και έφτασε στο νούμερο 1 μόλις τον Δεκέμβριο του 2008, όταν το ερμήνευσε στη Βρετανία τραγουδίστρια του «X-Factor».

Ο Κοέν κυκλοφόρησε τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό, ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.

Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του Λέοναρντ Κοέν, προχθές, την Πέμπτη το βράδυ, πολλές δεκάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά από το σπίτι του στο Μόντρεαλ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τραγουδιστή και ποιητή. Ο δήμαρχος Ντενί Κοντέρ ανακοίνωσε ότι σήμερα οι σημαίες στην πόλη θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμήν του.

4rfertg 1Η Υδρα τού έκλεψε την καρδιά 

Ο Λέοναρντ Κοέν λάτρεψε το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, την Υδρα, και οι ντόπιοι θα τον αγαπούν και θα τον θυμούνται για πάντα. Ηδη αποφασίστηκε να μετονομαστεί ο δρόμος έξω από το σπίτι του (φωτό) σε «οδό Λέοναρντ Κοέν».

Ο Δήμος Υδρας αποφάσισε έτσι να τιμήσει τον σπουδαίο τραγουδοποιό, ο οποίος διατηρούσε από το 1960 το δικό του «καταφύγιο» στο νησί, το οποίο είχε αγοράσει με χρήματα από την κληρονομιά που του είχε αφήσει η γιαγιά του. Η αγάπη του καλλιτέχνη για την Υδρα ήταν μεγάλη, κάτι που φαίνεται και από επιστολές προς αγαπημένα του πρόσωπα. Αλλωστε, εκεί γνώρισε και τον μεγάλο του έρωτα, τη Νορβηγίδα Μαριάν Ιλεν, και έγραψε μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες.

Στο όμορφο οίκημα του 19ου αιώνα ο Κοέν δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, διατήρησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το κτίσμα βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Χώρας και η θέα προς το λιμάνι από τη βεράντα του κόβει την ανάσα. Εκεί ο Κοέν ανακάλυψε τον ελληνικό τρόπο ζωής, που θαύμαζε και αγαπούσε. «Στην αγαπημένη του ταβέρνα Ντούσκος, όπως λεγόταν τότε, έγραψε και ένα από τα υπέροχα ποίηματά του. Στο νησί τον θυμούνται να παίζει με την κιθάρα του, να γίνεται ένα με τους κατοίκους» λέει ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...