Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ – Στις 21:15 η κλήρωση...

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη κλήρωση του Eurojackpot, καθώς...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μελάνια πουλάει… κολιέ για χάρη του Τραμπ

Τον δημιουργικό οίστρο της επιστράτευσε η Μελάνια Τραμπ για...

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Στοίχημα η στάση του για ελληνικό χρέος, Κυπριακό, Ερντογάν αλλά και Προσφυγικό

Στοίχημα η στάση του για ελληνικό χρέος, Κυπριακό, Ερντογάν  αλλά και Προσφυγικό

Ως… μάννα εξ ουρανού περιμένει σήμερα η κυβέρνηση τον Μπαράκ Ομπάμα, που για περίπου 30 ώρες θα βρεθεί στη βραχυκυκλωμένη Αθήνα, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που πραγματοποιεί σε Ελλάδα και Γερμανία.
Μια επίσκεψη που, παρά το ότι «ψαλιδίστηκε» μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, δεν παύει να δημιουργεί ουτοπική αισιοδοξία στο Μαξίμου.

Και αυτό γιατί, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετρά αντίστροφα τον χρόνο στην προεδρική καρέκλα (στις 20 Ιανουαρίου του 2017 τελειώνει και επισήμως η θητεία του), η επίσκεψή του στη χώρα μας και τα όσα πει θα απασχολήσουν τα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην κυβέρνηση, που είναι στριμωγμένη εν όψει των πιέσεων της τρόικας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προεξοφλούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της «διευθέτησης» του ελληνικού χρέους και θα ζητήσει τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, απέναντι σε πολιτικές που απειλούν τη Δύση.

Παράλληλα, βέβαια, θα αναφερθεί στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ώστε να… τρέξει η ελληνική οικονομία. Θα αναφερθεί στις επενδύσεις αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Ελληνοαμερικανοί ως σύνδεσμος φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας. Με τον τρόπο του δηλαδή θα συνεχίσει το μπρα ντε φερ των τελευταίων έξι χρόνων μεταξύ πολιτικών που ζητά το Βερολίνο και αυτών που εφάρμοσε ο Ομπάμα ως πρόεδρος.

Τοποθετήσεις
Ενδιαφέρον όμως θα έχουν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου σε τρία εθνικά θέματα: Το πρώτο είναι το Κυπριακό, που βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας του. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά, τις προκλητικές θέσεις του Ερντογάν που αφορούν την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και τις απειλές του για «εισβολή» σε Αιγαίο και Θράκη.

Το τρίτο είναι το Προσφυγικό, που θα φανεί και το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνεχίσει να στηρίζει τον κομβικό ρόλο της Αγκυρας στο θέμα της συμφωνίας.
Να θυμίσουμε ότι ο Ομπάμα είχε κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη (φεύγοντας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο), στηρίζοντας τότε τον… μεταρρυθμιστή Ερντογάν.
Επτά χρόνια μετά ο Ερντογάν έχει μετατραπεί σε «σουλτάνο» και οι σχέσεις του τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τις ΗΠΑ έχουν αλλάξει σε πολλά σημεία, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο τι μήνυμα θα στείλει ο Ομπάμα στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την υποχρέωση να κάνει το δικό του χρέος απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και από την Αθήνα να στείλει μηνύματα για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και την ευημερία του πλανήτη. Αυτή πράγματι θα ήταν μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ασφυκτικά μέτρα και διαδηλώσεις στο κέντρο

Δυναμίτισε το κλίμα αντιδράσεων για την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις σε πολύ μεγάλη ακτίνα από τα σημεία όπου θα βρεθεί -ή θα περάσει- ο απερχόμενος πλανητάρχης.

Βάσει της εν λόγω απόφασης, το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης (από Κολωνάκι, Σύνταγμα, Πανόρμου και… άνω, έως το αεροδρόμιο και την Αττική Οδό) μπαίνει σε «καραντίνα» και η προγραμματισμένη -για σήμερα στις 17.30 και με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία- πορεία κομμάτων, συνδικάτων και αντιεξουσιαστών μετατρέπεται σε «περίπατο» λίγων οικοδομικών τετραγώνων, που θα γίνει υπό την εποπτεία τεράστιας αστυνομικής δύναμης.
Στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τονίζεται ουσιαστικά ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι το ύψος των οδών Αμερικής (από Σταδίου – Πανεπιστημίου) και Ιπποκράτους (από πλευράς Αλεξάνδρας), εξέλιξη που δίνει ελάχιστη «ελευθερία κινήσεων» στους διαδηλωτές. Εξίσου ασφυκτικά θα είναι τα μέτρα και την Τετάρτη, με τον «συναγερμό» να λήγει στις 16.00, με την αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από την Ελλάδα.

Μετρό και ΗΣΑΠ
Το «κερασάκι» στην ταλαιπωρία που θα βιώσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στις οποίες προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι σε μετρό και τραμ. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, τελικά, διαφοροποιήθηκαν και ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί κανονικά τις προσεχείς ημέρες. Σήμερα οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα είναι καθηλωμένοι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ., με τις στάσεις εργασίας να συνεχίζονται την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει στάσεις εργασίας έως τις 2 Δεκεμβρίου!

Να σημειωθεί ότι σήμερα, λόγω της επίσκεψης Ομπάμα, από τις 10.20 έως τις 11.20 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο (μετρό ή προαστιακού), ενώ στις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγρού – Φιξ.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...