Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Birthday party για τη Μηλιού, παρέα με καλούς φίλους στη Γλυφάδα

Περιτριγυρισμένη από καλούς φίλους γιόρτασε η Χριστίνα Μηλιού τα...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ντίνος ζηλεύει την οικειότητα ανάμεσα στη Μιράντα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τα ελληνικά του Ομπάμα και η προφορά του Alexis

► Τα συγχαρητήρια για το Προσφυγικό και η «τούμπα» για τον Τραμπ
► «Αιχμηρή» ατζέντα από Παυλόπουλο
► Το χρέος, το Κυπριακό και η «οικειότητα» του Τσίπρα
► Δώρο η «κρυφή καρδιά των Ελλήνων» στο επίσημο δείπνο

Τα συγχαρητήρια για το Προσφυγικό και η «τούμπα» για τον Τραμπ

Με μια «καλησπέρα» στα ελληνικά και τη φράση «καλός καγαθός» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα μαζί με τον «Alexis», όπως αποκάλεσε δυο τρεις φορές τον κ. Τσίπρα, που με έναν περίεργο τρόπο μιλούσε τα ελληνικά με… αμερικανική προφορά!

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από όσα κατά καιρούς έχει πει για τον Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, που επιχείρησε να δικαιολογήσει την ήττα της Χίλαρι Κλίντον ισχυριζόμενος ότι κέρδισε ο… λαϊκισμός! Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, μετάνιωσε που δεν διάβασε το βιβλίο του Τραμπ πριν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες! Πρόκειται για το βιβλίο «The art of the deal» (Η τέχνη της συμφωνίας), το οποίο έγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1987.

Ο Ομπάμα έδειξε ότι τον ενδιαφέρει να διατηρήσει το στάτους στην περιοχή και πιθανότατα γι’ αυτό δεν έκανε καμία αναφορά στον Ερντογάν, αντίθετα μίλησε για συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία, για την ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και για το Προσφυγικό («Μας συνεχάρη σε όλες τις συναντήσεις»).

Για το Κυπριακό απάντησε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίζει ισοτιμία, αν και παραδέχτηκε ότι είναι δεδομένο πως δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%. Εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέμα, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής τουρκικού -αλλά όχι μόνιμου- στρατού, αποδεχόμενος προφανώς τη σταδιακή αποχώρηση.

fg54g3w4 2

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, είχε την ευκαιρία να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις στα media όλου του κόσμου, τόσο για τη διευθέτηση του χρέους (ζήτησε από το Βερολίνο να κάνει ό,τι έκανε η διεθνής κοινότητα και για τη Γερμανία μετά τον πόλεμο), για τις επενδύσεις, αλλά και για το Προσφυγικό και το Κυπριακό.

«Αιχμηρή» ατζέντα από Παυλόπουλο

Με το «καλημέρα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε την «αιχμηρή» ατζέντα με τα ελληνικά θέματα (χρέος, Κυπριακό, Σκοπιανό, Συνθήκη Λωζάννης) στον Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς όμως να πάρει απαντήσεις, με εξαίρεση το πρώτο ζήτημα. Η ώρα ήταν 13.30, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινούσε το πρόγραμμα των συναντήσεών του επί ελληνικού εδάφους.

fg54g3w4 6

Τον υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περπάτησαν μαζί στο κόκκινο χαλί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος άνοιξε τη βεντάλια των ελληνικών ζητημάτων λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αυτή η λύση δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους» ανέφερε. Από τη μεριά του ο Ομπάμα τόνισε: «Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει όμως μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα».

Το χρέος, το Κυπριακό και η «οικειότητα» του Τσίπρα

Το μήνυμα ότι η ελάφρυνση χρέους είναι σημαντική θα μεταφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στις συναντήσεις που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον δεσμεύτηκε να κάνει μπροστά στις κάμερες, στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την αντοχή του σε όσα πέρασε και περνάει, τόνισε: «Στο μήνυμά μου προς την Ευρώπη θα τονίζω την άποψή μας ότι η λιτότητα μόνο δεν προσφέρει ευδαιμονία».

Παράλληλα, τόνισε ότι μαζί με την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, που «δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες», θα υπάρξει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό. Χαρακτήρισε, τέλος, την Ελλάδα σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας -του απευθύνθηκε στον ενικό, κάτι που προκάλεσε αίσθηση και αρνητικά σχόλια στο twitter- χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα «ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ταξιδιού», τονίζοντας ότι «από μόνο του είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας: «Σταθήκαμε όρθιοι και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα οι κόποι του λαού θα βρουν ανταπόκριση και θα έχουμε αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους με θετικές εξελίξεις γι’ αυτό αλλά και το Κυπριακό, στο οποίο ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση».

Δώρο η «κρυφή καρδιά των Ελλήνων» στο επίσημο δείπνο

Εκκληση να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές από τις οποίες ξεκίνησε, προβάλλοντας παράλληλα τον αγώνα του ελληνικού λαού για έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της αιχμηρότατης προσφώνησής του προς τον πρόεδρο Ομπάμα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

fg54g3w4 4

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, προσφέροντας ως συμβολικό δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο την «κρυφή καρδιά των Ελλήνων», όπως τη μνημόνευσε ο Αντρέ Μαρλό κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης το 1958, ενώ έκλεισε την ομιλία του μεταφέροντας απόσπασμα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από το «Αξιον Εστί» («μη λησμονάτε τη χώρα μας»), ευχόμενος προς τον υψηλό προσκεκλημένο να συνεχίσει την πολιτική διαδρομή του και μετά το τέλος της προεδρίας του και «σε αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό να μην ξεχνά τη χώρα μας».

Κατέθεσε στη συνέχεια τρεις σκέψεις: Πρώτον, τη βαθιά πίστη των Ελλήνων στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και την ανάγκη θωράκισης του κοινοβουλευτικού θεσμού «από τυχόν αυθαίρετες επεμβάσεις», δεύτερον, το βαρύ τίμημα που κατέθεσαν οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της επταετούς οικονομικής κρίσης, λόγω και εσφαλμένων και αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, αγωνιζόμενοι παράλληλα «μαζί με τους άλλους εταίρους να ξαναγυρίσει η Ε.Ε. στις Αρχές από τις οποίες ξεκίνησε» και, τρίτον, την ανταπόκριση του ελληνικού λαού «με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στην πρόκληση του προσφυγικού προβλήματος», που έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία.

fg54g3w4 3

O Πρ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην είσοδο του Προεδρικού και τον συνόδευσε στην αίθουσα «Βυζαντινό», όπου βρίσκονταν οι 130 προσκεκλημένοι. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για τη ζεστή φιλοξενία των Ελλήνων που, όπως ανέφερε, «δεν αποτελεί έκπληξη», εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια των Ελλήνων να οδηγήσουν τη χώρα τους μπροστά, υποσχόμενος ότι στον αγώνα αυτόν οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας, και έκλεισε σηκώνοντας το ποτήρι κρασί και λέγοντας στα ελληνικά «στην υγειά σας».

Η σημερινή ομιλία

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στις 12.30 στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ ήταν να μιλήσει στην Πνύκα, ως επιστέγασμα της οκταετούς θητείας του ως… πλανητάρχη, απευθυνόμενος όχι μόνο στους Ελληνες αλλά συνολικά στη διεθνή κοινότητα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Για λόγους ασφαλείας, όμως, προτιμήθηκε ο χώρος στο Φάληρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ένα πιο σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Κλειστή η Ακρόπολη

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας – Διονυσιακού Θεάτρου) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, λόγω της επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Ιερό Βράχο.

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ (για λόγους ασφαλείας), ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ακρόπολη στις 11.00, ενώ πιθανότατα θα προχωρήσει σε μια δήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, με φόντο τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, το μουσείο θα λειτουργήσει κανονικά από τις 14.00 ως τις 17.00.

«Μαύρος πάνθηρας»

Ο λάτρης του μπάσκετ Μπαράκ Ομπάμα έλαβε χθες ένα ξεχωριστό δώρο από την ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου. Οι «κυανέρυθροι» παρουσίασαν στον επίσημο λογαριασμό τους στην ιστοσελίδα facebook μία φανέλα με το Νο8 (την οποία φορούσε ο αείμνηστος Μπόμπαν Γιάνκοβιτς) και το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ, την οποία θα του παραδώσει ο στενός συνεργάτης του σε θέματα οικονομικών Αλέξ Γιαννούλιας (φωτό).

fg54g3w4 7

Ο τελευταίος, 40χρονος παλαίμαχος ομογενής γκαρντ, αγωνίστηκε για μία σεζόν (σ.σ.: 1998-99) στην ομάδα της Νέας Σμύρνης και μιλώντας χθες στον λογαριασμό της ομάδας στο facebook δήλωσε ότι «αν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν Ελληνας, θα ήταν Πανιώνιος!», προσφέροντας έναν λόγο στη διοίκηση του συλλόγου να δωρίσει στον πλανητάρχη μια φανέλα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...