Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Χυμοί βάζουν «φρένο» στο Αλτσχάιμερ!

Φρούτα και λαχανικά στο… μπλέντερ είναι το διατροφικό αντίδοτο της νόσου

Φρούτα και λαχανικά στο… μπλέντερ είναι το διατροφικό αντίδοτο της νόσου

Η κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville των ΗΠΑ, μελετώντας την προστατευτική δράση των χυμών ως προς την εμφάνιση της νόσου, σε περισσότερους από 1.800 Aμερικανούς υπηκόους ιαπωνικής καταγωγής, για μια περίοδο 10 χρόνων, διαπίστωσαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, εκείνοι που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τον ρόλο των πλούσιων σε πολυφαινόλες χυμών ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου. Οπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό περιορίζουν τη βλάβη που προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Εκτός από τους χυμούς, ωστόσο, εντοπίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως το κάπνισμα, η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή κ.λπ. Παράλληλα, για την περίοδο αυτών των δέκα χρόνων της μελέτης πραγματοποιούσαν αξιολογήσεις των πνευματικών και γνωστικών ικανοτήτων τους κάθε δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα θεωρήθηκε σημαντική, υπόκειται σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πολυφαινόλων στο αίμα των συμμετεχόντων. Δηλαδή, ενώ συσχετίζει την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερο κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τη συγκέντρωση των πολυφαινόλων στο αίμα των συμμετεχόντων, μετρήσεις που είναι αναγκαίες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι χυμοί είναι πιο πλούσιοι στις ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...