Επικίνδυνα τα γυαλιά του… Matrix

Ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τη χρήση virtual reality συσκευών, αλλά με μέτρο, για προστασία της όρασής τους

Ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τη χρήση virtual reality συσκευών, αλλά με μέτρο, για προστασία της όρασής τους

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας θεωρούνται το απόλυτο δώρο για έφηβους ή ακόμη και για παιδιά προεφηβικής ηλικίας, ιδιαίτερα τώρα, που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, γιατροί εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση τους, αφού -παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ως όριο ηλικίας τα 13 χρόνια- συχνά μικρότερα παιδιά τα προμηθεύονται και τα χρησιμοποιούν, θέτοντας ίσως σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους.

Οι συσκευές εικόνας και ήχου εικονικής πραγματικότητας, όπως λέγονται, βυθίζουν πλήρως τους χρήστες σε έναν τρισδιάστατο εικονικό κόσμο. Δεδομένου ότι πρόκειται για σχετικά νέα τεχνολογία, οι επιπτώσεις της είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Οπως υποστηρίζει ο δρ Τζόζεφ Ρίζο: «Υπάρχει εύλογο ερώτημα για το αν η τόσο μεγάλη έκθεση σε τεχνητά οπτικά ερεθίσματα μπορεί να αλλάξει, και πώς, τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Είναι άγνωστο αν ο εγκέφαλος αλλάζει με κάποιο μόνιμο τρόπο με τη νέα αυτή τεχνολογία».

Οπως επισημαίνει, χρειάζεται μακρά έρευνα ακόμη για να γίνει κατανοητό. Η πρόκληση για τα μάτια και τον εγκέφαλο κατά τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ η εικόνα είναι πολύ κοντά στο πρόσωπο, καταφέρνει να ξεγελάσει το μυαλό ότι υπάρχει βάθος. «Δεν γνωρίζουμε το είδος της σύγκρουσης που προκαλεί και πώς μπορεί να το διαχειρίζεται ο κάθε χρήστης». Ο πιο άμεσος κίνδυνος, και μάλιστα αυξημένος, είναι η εμφάνιση μυωπίας και η μείωση της όρασης.

Μικρές χρονικές περιόδους

Πέραν των προβλημάτων όρασης, η ανησυχία αφορά κυρίως τους νεότερους χρήστες, διότι είναι περισσότερο επιρρεπείς στη χρήση τέτοιων γυαλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε οι ειδικοί δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει για τους νέους, αναπτυσσόμενους εγκεφάλους. Οπότε, η συμβουλή προς τους γονείς είναι να ενθαρρύνουν τη συνετή χρήση των συσκευών αυτών ίσως σε μικρές χρονικές περιόδους, περίπου 30 λεπτών, και να ακολουθούν διαλείμματα πριν από την επόμενη χρήση.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ