Μεγάλος κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Εναν αιώνα πίσω θα γυρίσει η Ιατρική εάν δεν περιοριστεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών, η οποία αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα -ολοένα και πιο ανθεκτικά- μικρόβια!

Εναν αιώνα πίσω θα γυρίσει η Ιατρική εάν δεν περιοριστεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών, η οποία αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα -ολοένα και πιο ανθεκτικά- μικρόβια! Αυτή την τρομακτική δήλωση έκανε ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια Vytenis Andriukaitis, με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάχρησης των Αντιβιοτικών.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο που 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο επειδή δεν ανταποκρίνονται στην αντιβίωση, λόγω της αλόγιστης χρήσης της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα, στη χώρα μας ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση παίρνει αντιβίωση χωρίς καν τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, επιβαρύνοντας τον οργανισμό του.

Αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνεται, με οκτώ χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και τρεις χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις τρεις χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιβίωση ενδείκνυται μόνο στη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο και όχι στις ιώσεις.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ