Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Πεδίο μάχης με μολότοφ τα Εξάρχεια

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια και τραυματισμό άνδρα των ΜΑΤ

Εκτεταμένα επεισόδια σημάδεψαν για ακόμη μία χρονιά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, καθώς εκατοντάδες αντιεξουσιαστές μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τους δρόμους των Εξαρχείων και το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ, πετώντας μολότοφ και φωτοβολίδες στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από τον
Θεοδόση Πάνου

Εξαρχής, πάντως, η Εισαγγελία Αθηνών είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για επέμβαση της Αστυνομίας ακόμη και στο εσωτερικό του ιδρύματος, σε περίπτωση διάπραξης αυτόφωρων κακουργημάτων.

Οι ταραχές ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. στις οδούς Στουρνάρη, Μπόταση και Τζορτζ, αλλά έως το βράδυ είχαν επεκταθεί σε τρία μέτωπα, στην Πατησίων, στην Τοσίτσα και την πλατεία Εξαρχείων, με ομάδα κουκουλοφόρων να παραδίδει στην πυρά την ελληνική σημαία. Με βάση το κτίριο του Πολυτεχνείου οι εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες κουκουλοφόροι άρχισαν να στήνουν φλεγόμενα οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαζαν από το Πολυτεχνείο και να εκσφενδονίζουν πέτρες, ξύλα, μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα.

yh5456y436y 1

Ενας άνδρας των ΜΑΤ τραυματίστηκε από μολότοφ. Οι διαθέσεις των αντιεξουσιαστών είχαν φανεί από το πρωί, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της Αστυνομίας στη γωνία Στουρνάρη και Ζαΐμη και άρπαξε δύο ασπίδες και δύο κράνη των ΜΑΤ με τα οποία… στόλισε το μπρούτζινο άγαλμα «Τρεις έρωτες» στην πλατεία Εξαρχείων! Στη συνέχεια μια ομάδα περίπου 100 ατόμων έκανε κατάληψη στην αίθουσα Γκίνη, στο κτίριο του ΕΜΠ, που έγινε ορμητήριο των αντιεξουσιαστών.

Ειρηνικά κύλησε η πορεία

Αντίθετα, απόλυτα ειρηνικά και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κύλησε η μεγάλη πορεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την ιστορική εξέγερση.

yh5456y436y 2

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το Πολυτεχνείο, πέρασε μπροστά από τη Βουλή και κατευθύνθηκε μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έφτασε στις 6.30 μ.μ. Οι διαδηλωτές, των οποίων ηγείτο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και των Μνημονίων. Μικροένταση επικράτησε όταν έφτασε στην πρεσβεία το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή πορεία η ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της έκαναν προσυγκέντρωση στη γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...