Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Πλέι οφ και ο πρώτος!

Οι τρεις προτάσεις για την άμεση αναβάθμιση της Σούπερ Λίγκας. Σενάρια και για πρωτάθλημα 14 ομάδων με πλέι οφ και πλέι άουτ

Από τον
Χάρη Δάντση

Πρωταθλητής μέσω πλέι οφ! Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής των τριών προτάσεων που παρουσίασαν χθες στο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο «ΔΑΪΣ» Deloitte και PwC για την αναβάθμιση της Σούπερ Λίγκας. 

Η πρώτη πρόταση των δύο εταιριών που ανέλαβαν την έρευνα αφορά πρωτάθλημα 16 ομάδων, με έναν γύρο κανονικής διάρκειας και μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ των οκτώ ομάδων. 

Δηλαδή, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα μονομαχήσουν για τον τίτλο του πρωταθλητή και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δύο θέσεις του υποβιβασμού. Η 2η θέση του υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ.

Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 232, με 29 αγωνιστικές και θα υπάρχουν 50% περισσότεροι αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει πρωτάθλημα 14 ομάδων, με 2 γύρους κανονική διάρκεια και μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ. 

Το πρώτο (θα συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 1-7) για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και το δεύτερο (θέσεις 8-14) για να παραμείνουν στα μεγάλα σαλόνια. Θα υποβιβάζονται 2 (ο ένας απευθείας και ο άλλος μέσω μπαράζ με τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ). 

Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 266 και ο αριθμός των αγωνιστικών 40 (με 2 ρεπό ανά ομάδα), που θα σημάνει τον διπλασιασμό των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος.

Εκτός ο έβδομος

Η τρίτη πρόταση είναι για πρωτάθλημα 14 ομάδων. Η κανονική διάρκεια θα έχει 2 γύρους, για να ακολουθήσει έπειτα μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ (1-6 και 8-13) των έξι ομάδων. 

Ο 7ος της κανονικής διάρκειας δεν θα συμμετέχει σε πλέι οφ και πλέι άουτ και θα… συμβιβάζεται με την παραμονή, ενώ ο 14ος θα «πέφτει» στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία (Φούτμπολ Λιγκ). Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 242, ενώ ο αριθμός των αγωνιστικών 36.

Από την έρευνα των Deloitte και PwC διαπιστώθηκε μείωση κατά 84% στα έσοδα της Σούπερ Λίγκας την τελευταία εξαετία, «πτώση» κατά 48% των εισιτηρίων στο διάστημα από το 2009 έως το 2016 αλλά και μείωση κατά 13% στα τηλεοπτικά έσοδα (2010-2016).

Κενά και ερωτήματα στο νέο σχέδιο

Πολλά ερωτήματα προέκυψαν από τη χθεσινή παρουσίαση των δύο εταιριών. Ενα από αυτά είναι αν οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε πλέι οφ και πλέι άουτ θα έχουν βαθμολογικό μπόνους, ανάλογα με τη θέση στην οποία τερμάτισαν στην κανονική διάρκεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε ομάδα θα λαμβάνει μέρος στο μίνι πρωτάθλημα με τους βαθμούς που κατάφερε να συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ελοχεύει ο κίνδυνος να μην έχει νόημα η διαδικασία (όταν, για παράδειγμα, μια ομάδα έχει ξεφύγει από τους διεκδικητές της εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα ή την παραμονή πριν από την εκκίνηση πλέι οφ ή πλέι άουτ, αντίστοιχα). Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει Δ.Σ. στη λίγκα για τη συζήτηση των προτάσεων και των… προβλημάτων τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...