«Χρυσάφι» για διαστημικά WC

Η ΝΑSΑ δίνει 28.000 € σε όποιον καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της τουαλέτας για τους αστροναύτες!

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει την ανάγκη για τουαλέτα και σπεύδετε στο κοντινότερο κατάστημα; Τι γίνεται όμως αν κάποιος δεν βρίσκεται σε πόλη ή χωριό, έστω στην εξοχή, αλλά είναι καθ’ οδόν προς κάποιον πλανήτη; Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η ΝΑSΑ αποφάσισε να το αντιμετωπίσει προκηρύσσοντας διαγωνισμό, με έπαθλο το ποσό των 30.000 δολαρίων, δηλαδή κάτι παραπάνω από 28.000 ευρώ.

Οι επίδοξοι εφευρέτες έχουν περιθώριο έως τις 20 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, από τον οποίο αναμένεται λύση στο πρόβλημα. Εως τώρα οι αστροναύτες χρησιμοποιούσαν πάνες.

Οπως παραδέχεται η NASA, η πάνα είναι πολύ προσωρινή λύση και δεν αποτελεί επιλογή που να διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, καθώς υπάρχουν ζητήματα υγιεινής. Ωστόσο οι αστροναύτες πρέπει συνήθως να περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες πριν βρεθούν σε τουαλέτα. Οι τρεις αστροναύτες που απογειώθηκαν πριν από μία εβδομάδα με το διαστημόπλοιο «Soyouz» χρειάστηκε, για παράδειγμα, να περιμένουν δύο ημέρες μέχρις ότου φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς το ρωσικό διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένο μόνο με μια μικρή φορητή τουαλέτα.

Στο μέλλον, στη διάρκεια των μακροχρόνιων αποστολών στον Αρη, που μπορεί να πραγματοποιηθούν τη δεκαετία του 2030, η NASA υπολογίζει σε έξι ημέρες τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι αστροναύτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Δεν έχει πρόσβαση

Μόλις φορέσει την ογκώδη στολή του, ένας αστροναύτης είναι αδύνατον να έχει πρόσβαση στο σώμα του, ακόμη και για να ξύσει τη μύτη του, εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.

Γι’ αυτό είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και τρεις αμοιβές των 30.000 δολαρίων για στολές που θα διαθέτουν «ενσωματωμένη» τουαλέτα.

Το ζητούμενο είναι ωστόσο να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μικροβαρύτητας, που επιτρέπει σε υγρά και στερεά να «πετούν» στον αέρα, με τα πρώτα να κολλάνε σε επιφάνειες και τα δεύτερα να ίπτανται συνεχώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ