Βρετανοί επιστήμονες αποφάσισαν να αναλάβουν τον ρόλο της «κακιάς μάγισσας», χαλώντας τη μαγεία του ερχομού του Αϊ-Βασίλη, καθώς έθεσαν θέμα… ηθικότητας. Προειδοποιούν τους γονείς ότι αναπαράγοντας το ψέμα με τον Αϊ-Βασίλη που φέρνει τα δώρα χαλάνε τη σχέση με τα παιδιά τους, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των τέκνων τους προς εκείνους και τα κάνει να αναρωτιούνται «ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» οι γονείς τους.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουν ότι η σκέψη πως στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια «μυστική υπηρεσία» με πανταχού παρόντες πράκτορες στην υπηρεσία του Αϊ-Βασίλη που παρακολουθούν κάθε παιδί, ώστε να γνωρίζουν αν είναι φρόνιμο ή όχι για να του φέρουν δώρο, είναι αποκρουστική.
Ιδίως όταν ο Αϊ-Βασίλης χρησιμοποιείται ως «φόβητρο» για την πειθαρχία ή την τιμωρία ανυπάκουων παιδιών.
Επιθυμία
Οπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Μπόιλ, επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημίου του Εξετερ, την οποία φιλοξενεί το περιοδικό «The Lancet Psychiatry», το ψέμα αυτό αντανακλά την επιθυμία των γονιών να επιστρέψουν στην αθωότητα της δικής τους παιδικής ηλικίας, ενώ δέχεται πως μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως ότι όταν πεθαίνει το αγαπημένο τους ζωάκι πηγαίνει στον παράδεισο.
Αν ωστόσο αυτό το «ψεματάκι» είναι αποδεκτό, γιατί όχι και η γλυκιά αυταπάτη του Αϊ-Βασίλη που δίνει τόση χαρά; Αφού τα παιδιά θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα, όπως και να ‘χει, γιατί να μη ζήσουν τη μαγεία όσο μπορούν;