Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο λαοπλάνος με τις 35.000 ερωμένες!

Tα έξι πρόσωπα του Φιντέλ Κάστρο • Επαναστάτης, δικτάτορας ή μύθος, σίγουρα ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που θα μείνει στην Ιστορία

Ενας άνθρωπος που δέχεται περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας, αδιαφορεί για τη ρητορική σχεδόν σύσσωμης της Δύσης και κυβερνά μια χώρα για μισό αιώνα, χωρίς ποτέ να απειλείται η ισχύς του, σίγουρα αποτελεί προσωπικότητα που θα μείνει στην Ιστορία.

Λατρεμένος αλλά και απεχθής, άσπονδος εχθρός και μεγάλος πλάνος, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας από τους τελευταίους πολιτικούς γίγαντες του 20ού αιώνα, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τις πράξεις του. Είτε ήταν επαναστάτης είτε δικτάτορας, ο Κάστρο ήταν ο άνθρωπος με τα έξι πρόσωπα: τακτικιστής, λαοπλάνος, εχθρός, μύθος, εμπνευστής, Δον Κιχώτης.

g4y4 copy

Η προσωπικότητά του σίγουρα ήταν πολυσχιδής, με βασικό στοιχείο της τον τακτικισμό. Το 1959 ο Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα. Χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση, ο 32χρονος διδάκτορας της Νομικής νίκησε έναν στρατό αποτελούμενο από 80.000 άνδρες με τους barbudos του και ανέτρεψε τον Φουλχένσιο Μπατίστα, τον δικτάτορα που είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα το 1952.

Στη συνέχεια ανέπτυξε όσο λίγοι την τέχνη του λόγου. Οι πολύωρες ομιλίες του μαγνήτιζαν την πλειονότητα των Κουβανών, οπότε σίγουρα ήταν ένας λαοπλάνος ηγέτης. Αυτό τον έκανε γοητευτικό για τους ομοεθνείς του, αλλά «εχθρό» για τις περισσότερες χώρες της Δύσης, και όσοι Κουβανοί προσπάθησαν να συνταχθούν μαζί τους είτε κατέληξαν στη φυλακή είτε, αν ήταν τυχεροί, κατάφεραν να αυτομολήσουν στις ΗΠΑ. Η αντίστασή του για άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο τού εξασφάλισε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας». Οταν ο Κάστρο ανακήρυξε τον θρίαμβο της επανάστασης, το 1959, τον περιέβαλλαν πολλά περιστέρια. Ενα από αυτά κάθισε στον ώμο του. Πολλοί είδαν σε αυτή την κίνηση ένα υπερφυσικό σημάδι. Ο μύθος του γεννήθηκε.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389

Σε μια χώρα όπου ο χριστιανισμός αναμειγνύεται με τις αφρικανικές λατρευτικές παραδόσεις, οι Κουβανοί πιστεύουν πως ο Φιντέλ είχε την προστασία της Ομπατάλα, της πιο ισχυρής από τις θεότητες ορίσα. Στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αμερικής ο Κάστρο υπήρξε πηγή έμπνευσης τόσο για προέδρους, όπως Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, όσο και για αντάρτες σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βολιβία και η Νικαράγουα. Χάρη στο καθεστώς του, η Κούβα φιλοξενεί σήμερα τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και στην κολομβιανή κυβέρνηση.

g4y4

Τέλος, όλη του η πορεία δίνει στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας τον χαρακτηρισμό «Δον Κιχώτης», αφού γι’ αυτόν η Κούβα ήταν η «Δουλτσινέα» του και οι ιδέες του είχαν απήχηση, όσο απίθανες κι αν ακούγονταν στα «δυτικά» αυτιά. Ο Δον Κιχώτης της Κούβας είχε ορκιστεί να κάνει τη χώρα του «μια ιατρική δύναμη» όταν σε αυτή δεν υπήρχαν παρά μόνο 3.000 γιατροί. Και τα κατάφερε, αφού σήμερα υπάρχουν 88.000 γιατροί, ένας για κάθε 640 κατοίκους.

Ωστόσο δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποσχέσεις του: Δεν μπόρεσε να παραγάγει 10.000.000 τόνους ζάχαρης το 1970 ούτε να ανακτήσει την περιοχή του Γκουαντάναμο, η οποία είχε παραχωρηθεί περισσότερο από έναν αιώνα πριν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ 35.000 (!) ΕΡΩΜΕΝΕΣ

tg3r5grtg 1

Μια ολόκληρη φυλή, ήταν η απάντηση του Φιντέλ Κάστρο όταν ρωτήθηκε πόσα παιδιά έχει αποκτήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γυναίκες με τις οποίες κοιμήθηκε ήταν εκατοντάδες ή και χιλιάδες, ενώ κάποιοι μιλούν για 35.000. Μάλλον, όμως, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, αφού, όπως είπε κάποτε μια οδηγός ταξί στην Αβάνα, «όλοι έχουν κοιμηθεί με τον Κάστρο».

Ανεξάρτητα από τις συζύγους του, η πιο σημαντική ίσως γυναίκα για τον Κουβανό επαναστάτη ήταν η Μαρίτα Λόρενζ, μια γυναίκα που στάλθηκε από τη CIA το 1959 για να τον εξοντώσει, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού ο έρωτας στάθηκε πιο δυνατός. Σε συνέντευξή της στο «Paris Match», πάντως, είχε πει πως ο «επαναστάτης» δεν ήταν πολύ καλός εραστής. Εκείνη την εποχή ο Κάστρο είχε ήδη στο ενεργητικό του ένα διαζύγιο.

Η Μίρτα Ντιάζ Μπάλαρντ υπήρξε η πρώτη και μοναδική επίσημη σύζυγος. Γνωρίστηκαν το 1948 στο πανεπιστήμιο, παντρεύτηκαν, απόκτησαν τον Φιντελίτο και χώρισαν άσχημα, το 1955. Ων παντρεμένος, ο Κάστρο γνώρισε την, επίσης παντρεμένη, Ναταλία Ρεβουέλτα, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας, με την
οποία μοιράζονταν το πάθος για την «επανάσταση». Οσο για το ερωτικό πάθος, απέφερε καρπό -μια κόρη, ονόματι Αλίνα Φερνάντεζ-, που σήμερα ζει στις ΗΠΑ, έχοντας αποσκιρτήσει από την πατρίδα της και τον πατέρα της. Ντάλια Σότο ντελ Βάλε ονομάζεται η γυναίκα που επίσης φέρεται ότι άλλαξε βέρες με τον Κάστρο. Από το 1962 ως το 1974 τού έκανε πέντε παιδιά, ενώ παντρεύτηκαν το 1980. Οι Κουβανοί, πάντως, πληροφορήθηκαν την ύπαρξή της το 2001, όταν την εμφάνισε στην τηλεόραση.

tg3r5grtg 2Κατά τα λοιπά, οι ερωμένες ήταν άπειρες, με πολλές να αποκαλύπτουν ότι στον Κάστρο άρεσε να τις αλείφει με σοκολάτα, ενώ δεν του άρεσαν καθόλου οι «μεγάλες παρέες» στο κρεβάτι. Τέλος, αποκαλύπτεται ότι είχε σχέση ακόμα και με γυναίκα υπουργού του.

Με δύο ρόλεξ!

Πολλές είναι οι εικασίες σχετικά με το γιατί ο Φιντέλ Κάστρο φορούσε δύο ρολόγια Rolex όταν πήγε στη Ρωσία, το 1963. Η πιο πειστική είναι πως ήθελε να βλέπει ώρα Μόσχας και Αβάνας ταυτόχρονα.

Αλλοι είπαν πως ήταν δώρο του καταστήματος Rolex της Αβάνας για την επιτυχία της «επανάστασης» και άλλοι πως απλά για να εκφράσει την αντίφαση «επανάσταση VS ελβετική πολυτέλεια». Για την ιστορία, κατάστημα Rolex, όπου γίνονταν και επισκευές, υπήρχε στην Αβάνα από το 1957.

tg3r5grtg 3Η αδελφή του δεν θα πάει στην κηδεία

Μεσούντος του εννιαήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην Κούβα, η δήλωση της αδελφής του Χουανίτα πως δεν θα παραστεί στην κηδεία του στις 4 Δεκεμβρίου έφερε στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά για την οικογένεια, την οποία ένωσε και χώρισε η κουβανέζικη επανάσταση.

Ενώ ο αδελφός του Ραούλ ήταν ο έμπιστός του, στον οποίο άφησε την ηγεσία της χώρας, η Χουανίτα, που ζει στο Μαϊάμι από το 1965, δεν του έχει μιλήσει από τότε. Τον αποκάλεσε «τέρας», που μετέτρεψε την Κούβα σε «μια φυλακή τριγυρισμένη από νερό».

Από τα εννιά παιδιά που φέρεται ότι γέννησε, ο μόνος αναγνωρισμένος είναι ο Φιντελίτο, που απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο Μίρτα – Ντιάζ (φωτό). Η μεγαλύτερη κόρη του Αλίνα Φερνάντεζ, που γεννήθηκε από μια σχέση του με παντρεμένη, εξεμάνη εναντίον του σε ραδιόφωνο του Μαϊάμι. Από τη μεγαλύτερη σχέση της ζωής του με την Ντάλια Σότο ντε Βάλε απέκτησε πέντε γιους, εκ των οποίων ο μικρότερος, Αντόνιο ή Τόνι, ζει χλιδάτη ζωή, αφού εκτός από ορθοπεδικός, έγινε και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Καλαθοσφαιριστών. Δύο ανιψιοί του, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, αξιοποίησαν πολιτικά την εξορία τους για να εκφράσουν την αντίδραση των ΗΠΑ στο καθεστώς Κάστρο.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...