Η ζωή της «αγίας» βασίλισσας Ολγας

Την Πέμπτη η παρουσίαση του βιβλίου της Αλ. Στεφανοπούλου για την Κονσταντίνοβνα, από τις εκδόσεις Φερενίκη, που αποτελεί τη βιογραφία της Μεγάλης Δούκισσας στον ελληνικό θρόνο

Την Πέμπτη η παρουσίαση του βιβλίου της Αλ.  Στεφανοπούλου για την Κονσταντίνοβνα, από τις εκδόσεις Φερενίκη, που αποτελεί τη βιογραφία της Μεγάλης Δούκισσας στον ελληνικό θρόνο

Ηρθε στην Ελλάδα από τη μακρινή Ρωσία μόλις στα 16 χρόνια της. Και αυτό για να νυμφευτεί τον τότε βασιλέα της χώρας, τον Γεώργιο Α’, μια πράξη που επισφράγισε τις σχέσεις των δύο κρατών, κάνοντάς τα συμμάχους εσαεί.

Ο λόγος φυσικά για την Ολγα Κονσταντίνοβνα, μέλος της δυναστείας των Ρομανόφ, στην οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη.

Ο πλήρης τίτλος του είναι «Ολγα Κονσταντίνοβνα – Η “άγια” βασίλισσα», το οποίο μάλιστα την προσεχή Πέμπτη θα παρουσιαστεί (στις 19.00) στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, με ομιλητές τον εκδότη της «Δημοκρατίας» κ. Ιωάννη Φιλιππάκη, τον γεν. διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» κ. Ελευθέριο Σκιαδά, αλλά και τον εκδότη του οίκου Φερενίκη κ. Χρήστο Ζαμπούνη.

Τον Γεώργιο Α’

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, ένα εναργές πορτρέτο της Ολγας των Ελλήνων, όπως αποκαλούνταν χαρακτηριστικά, αποτελεί τη βιογραφία της Μεγάλης Δούκισσας, η οποία παντρεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 1867 τον Γεώργιο Α’. Από το αχανές κράτος της ρωσικής αυτοκρατορίας, που εκτεινόταν από τη Βαλτική μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό, και τη χλιδή του παλατιού Παβλόβσκ, όπου είχε γεννηθεί, η Ολγα έφτασε, ακολουθώντας τον Γεώργιο, στο λιλιπούτειο βασίλειό του στην άκρη της Βαλκανικής και στο δικό του άχαρο παλάτι, σε μια εποχή μάλιστα όπου στην Ελλάδα δεν υπήρχε καν νερό στη βρύση.

Κατά τη διάρκεια του ταραχώδους βίου της έζησε πολέμους, επαναστάσεις αλλά και μια μακρά περίοδο, όπου τα σύνορα της χώρας όπου βασίλευσε ήταν ρευστά. Από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη βαθιά θρησκευόμενη βασίλισσα, να χαρεί μαζί της στις γεννήσεις των οκτώ παιδιών της, αλλά και να θρηνήσει πλάι της τον θάνατο τριών εξ αυτών και τη δολοφονία του συζύγου της το 1913 στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η Ολγα κατάφερε να μείνει προσηλωμένη στον στόχο που είχε βάλει όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στον θρόνο: Να κάνει ένα μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, μεριμνώντας ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό.

Το Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, το Ρωσικό Νοσοκομείο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι γυναικείες φυλακές, οι φυλακές για ανηλίκους, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο είναι μερικά από τα δημιουργήματα μιας πραγματικά σπουδαίας βασίλισσας, η οποία δήλωνε πάντα έτοιμη για να βοηθήσει όσους βρίσκονταν σε ανάγκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ