Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 16 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΙσως να είναι η πρώτη φορά που θα δείτε...

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Τα κορεσμένα λιπαρά, εχθρός της καρδιάς!

Οσοι καταναλώνουν πολλές ζωικές τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο

Οσοι καταναλώνουν πολλές ζωικές τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο, στα άλλα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς και γενικότερα στις ζωικές τροφές αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη νέα έρευνα επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κι Σαν, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα στοιχεία 73.000 γυναικών και 42.600 ανδρών που είχαν συμμετάσχει σε δύο μεγάλες έρευνες, διάρκειας 25 ετών. Οι συμμετέχοντες ανά τετραετία συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και την υγεία τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Ωστόσο, η αντικατάσταση μόνο του 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αρκούσε για να μειωθεί ο κίνδυνος στεφανιαίας κατά 4% έως 8%! Ο Σαν σημειώνει ότι οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν στους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση κορεσμένου λίπους σε όχι περισσότερο από το ένα δέκατο του συνόλου των ημερήσιων θερμίδων, ακολουθώντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ενώ συνιστάται η χρήση φυτικών ελαίων πλούσιων σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπαρα.

Επίδραση

Οπως επισημαίνει ο Σαν, «ενώ υπάρχει επιστημονική απόδειξη της επίδρασης που έχουν τα μεμονωμένα λιπαρά οξέα στα λιπίδια του αίματος, γνωρίζουμε ελάχιστα για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των επιμέρους λιπαρών οξέων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο».

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου προήλθε από την αντικατάσταση με παλμιτικό οξύ, που βρίσκεται στο φοινικέλαιο, του λίπους του γάλακτος και του κρέατος.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Διαιτολογίας και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Φρανκ Χου τονίζει ότι «η νέα μελέτη καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι το “βούτυρο επιστρέφει”», καθώς είναι πρακτικά αδύνατος ο διαχωρισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων στις διατροφικές συστάσεις, αφού τα περισσότερα βρίσκονται στις ίδιες πηγές τροφίμων – για παράδειγμα, στα γαλακτοκομικά, στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο κ.α.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...