Καταπολέμηση της λευχαιμίας με νέο εμβόλιο

Στην κλινική δοκιμή υπερδιπλασίασε τον μέσο όρο της περιόδου ύφεσης

Στην κλινική δοκιμή υπερδιπλασίασε τον μέσο όρο της περιόδου ύφεσης

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το νέο εμβόλιο κατά της λευχαιμίας, τα οποία δείχνουν πως καταπολεμά την ασθένεια και υπερδιπλασιάζει τον μέσο όρο της περιόδου ύφεσης.

Ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για τη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας έλαβαν τα νέα εμβόλια, τα οποία ήταν εξατομικευμένα για τη δική τους μορφή της νόσου, με στόχο να υπάρξει μια ισχυρή ανοσολογική επίθεση εναντίον της ασθένειας και να μειωθεί η πιθανότητα επιστροφής του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα υβρίδωμα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αναγνώριση του όγκου. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ασθενείς άνω των 60 ετών, καθώς μόνο το 15 έως 20% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει χωρίς λευχαιμία για δύο χρόνια κατά μέσο όρο μετά τη χημειοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine», το εμβόλιο φάνηκε να υπερδιπλασιάζει τον μέσο όρο της περιόδου ύφεσης για την πλειονότητα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δοκιμή.

«Πάνω από το 70% των ασθενών έζησε χωρίς λευχαιμία περισσότερο από τεσσεράμισι χρόνια» δήλωσε η δρ Τζάκαλιν Ρόζενμπλατ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, η οποία τόνισε πως είναι ενθουσιασμένη από τα πρώτα αποτελέσματα.

Εξάπλωση

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι μια κακοήθης νόσος που αρχίζει από κύτταρα της λευκής σειράς στο μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι η οργανική δομή που εντοπίζεται στα οστά και η οποία παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια.
Τα ανώμαλα κύτταρα της λευκής σειράς που δημιουργούνται στην οξεία μυελογενή λευχαιμία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό και μπορούν να επηρεάσουν διάφορα όργανα. Αν και η χημειοθεραπεία σκοτώνει αυτά τα ανώμαλα κύτταρα, οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν τελικά, συχνά με μια ανθεκτική μορφή του καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ακόμη και σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι μόλις 34%.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ