Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

Σαφάρι για το μαύρο όχημα

Πού κατέγραψαν οι κάμερες το Ι.Χ. των τρομοκρατών πριν και μετά την τοποθέτηση της βόμβας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας! Οι λόγοι που τελικά δεν εξερράγη

Πού κατέγραψαν οι κάμερες το Ι.Χ. των τρομοκρατών πριν και μετά την τοποθέτηση της βόμβας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας! Οι λόγοι που τελικά δεν εξερράγη 

Στα χέρια των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται τα πλάνα του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν χθες τα ξημερώματα οι άγνωστοι τρομοκράτες για να μεταβούν ως το κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου, να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να διαφύγουν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι αστυνομικοί κατάφεραν από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να εντοπίσουν το ύποπτο μαύρο όχημα.
Μάλιστα, έχει καταγραφεί η επίμαχη στιγμή που ο οδηγός σταματά μπροστά στο κτίριο του υπουργείου, ενώ ο συνοδηγός βγαίνει από το αυτοκίνητο και κρεμά στα ρολά της εισόδου το σακίδιο που περιείχε τον ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό.

Ακολουθώντας τη διαδρομή διαφυγής του οχήματος, οι αστυνομικοί το χάνουν τελικά κοντά στο Σύνταγμα, καθώς φαίνεται ότι ο οδηγός του έστριψε σε σημεία όπου δεν υπήρχαν κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας.
Ωστόσο, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν ξεκινήσει από χθες το πρωί ένα ιδιότυπο σαφάρι, αναζητώντας ιδιωτικές κάμερες από καταστήματα και κτίρια γραφείων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τη συνέχεια της διαδρομής των βομβιστών.
Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα που διαθέτουν οι αστυνομικοί είναι το είδος του ωρολογιακού μηχανισμού και το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, που δεν είναι άλλο από το ANFO, το γνωστό και ως «εκρηκτικό της νοικοκυράς».

paketo prosforon 26x16 copy

Το συγκεκριμένο εκρηκτικό λάνσαρε για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα ο Επαναστατικός Αγώνας, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και από άλλες οργανώσεις, όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.
Oπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο μηχανισμός δεν εξερράγη επειδή ο κατασκευαστής του έδειξε ερασιτεχνική γνώση σχετικά με την εκρηκτικότητα του υλικού που χρησιμοποίησε. Το ANFO χρειάζεται υποβοήθηση για να εκραγεί και απαιτείται η πρόσμειξη βιομηχανικού εκρηκτικού, όπως είναι η αμμωνιοδυναμίτιδα και η ζελατοδυναμίτιδα.

Πειράματα

Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. όπου έχουν μεταφερθεί τα υπολείμματα του μηχανισμού, πέραν του πυροκροτητή και του ANFO, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει πρόσμειξη με ζελατοδυναμίτιδα, αλλά η ποσότητά της ήταν μικρή. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αυτός που κατασκεύασε τον μηχανισμό να… πειραματίζεται, καθώς ενδέχεται να είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με βόμβες.

Εκτός του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής δεν βγάζουν από το κάδρο των ερευνών και την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας, που έριξε πρόσφατα χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας, ενώ στο παρελθόν είχε πυροβολήσει με καλάσνικοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη και την πρεσβεία του Μεξικού στο Κολωνάκι.

Ο ερασιτεχνισμός του κατασκευαστή της βόμβας κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια προσπάθεια της ΟΕΑ να αναβαθμίσει τη δράση της, πραγματοποιώντας το παρθενικό της χτύπημα με ωρολογιακό μηχανισμό, που όμως δεν λειτούργησε.
Hταν 01.20 χθες τα ξημερώματα, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προειδοποίησε για την τοποθέτηση του μηχανισμού, χρησιμοποιώντας μάλιστα αδόκιμους όρους.

Σε σακίδιο

«Εχουμε τοποθετήσει ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29. Προσοχή, δεν είναι φάρσα. Ο μηχανισμός θα εκραγεί σε 40 λεπτά» είπε στην τηλεφωνήτρια.
Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν οπτική επαφή με τη βόμβα, αφού οι δράστες είχαν κρεμάσει το σακίδιο στο οποίο βρισκόταν στα ρολά του υπουργείου. Οταν πέρασε το χρονικό όριο και μισή ώρα επιπλέον, αποφασίστηκε να γίνει διάσπαση του μηχανισμού. Επειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ προκάλεσαν τελικά ελεγχόμενη έκρηξη, με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσουν τη βόμβα που μεταφέρθηκε άμεσα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. όπου ερευνάται για αποτυπώματα και ίχνη DNA του κατασκευαστή αλλά και αυτού που την τοποθέτησε στην πόρτα του υπουργείου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...