Στο «φως» μυστικά αρχαίου οικισμού

Σουηδοί, Βρετανοί και Ελληνες ερευνητές αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για πόλη 2.500 ετών (γνωστή στους επιστήμονες εδώ και 200 χρόνια) στον Βλοχό Καρδίτσας

Σουηδοί, Βρετανοί και Ελληνες ερευνητές αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για πόλη 2.500 ετών (γνωστή στους επιστήμονες εδώ και 200 χρόνια) στον Βλοχό Καρδίτσας

Μια «άγνωστη» αρχαία πόλη 2.500 ετών «αποκαλύπτεται» στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. Ελληνες, Σουηδοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν έρευνες στον απομονωμένο λόφο Στρογγυλοβούνι -ορθώνεται πάνω από τις απέραντες πεδιάδες της δυτικής Θεσσαλίας-, καταλήγοντας πως τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της περιοχής (γνωστά στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 200 χρόνια) ανήκουν σε έναν αρκετά μεγάλο αστικό οικισμό.

Οι αρχαιολόγοι προέρχονται από τα πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ, του βρετανικού Μπόρνμουθ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, αλλά και από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, και τα πορίσματά τους (σημειωτέον, οι έρευνες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2016) δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα.

2 17

Μάλιστα, λόγω του ότι η είδηση ανακάλυψης μιας αρχαίας πόλης στη Θεσσαλία έκανε τον γύρο του κόσμου, τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας πως «τα κατάλοιπα στην περιοχή είναι γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και η συνεργασία μας εστιάζεται στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών του χώρου».

Ιχνη από οχυρωματικά τείχη, πύργους αλλά και αρχαία αγγεία και νομίσματα, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., βρέθηκαν εκεί, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για την περιοχή.

Πλατεία και δρόμος

«Εντοπίσαμε την πλατεία ενός οικισμού, αλλά και ίχνη ενός δρόμου, που μας υποδεικνύει πως έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά μεγάλη πόλη» ανέφερε ο Ρόμπιν Ρόνλαντ, διδακτορικός φοιτητής Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ερευνών. «Βρήκαμε ακόμη αρχαία κεραμικά αλλά και νομίσματα, τα οποία μας βοηθούν να χρονολογήσουμε την περιοχή κοντά στον 5ο αιώνα π.Χ., ωστόσο πιστεύουμε πως η πόλη άνθησε από τον 4ο έως και τον 3ο αι. π.Χ., προτού εγκαταλειφθεί για άγνωστο λόγο, ο οποίος ίσως συνδέεται με τη ρωμαϊκή κατάκτησή της».

3 8

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο κάπως… τυχαία! Και αυτό διότι ο ίδιος βρέθηκε μαζί με συνάδελφό του στην περιοχή την περασμένη χρονιά για μια άλλη έρευνα, ωστόσο ο λόφος τούς τράβηξε αμέσως την προσοχή.
Πεποίθησή του είναι πως ο λόφος κρύβει πολλά μυστικά. Γι’ αυτό και όλη η ομάδα θα επιστρέψει στο σημείο τον ερχόμενο Αύγουστο.

paketo prosforon 26x16 copy

«Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και αρκετοί ερευνητές κατά το παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν κάπως παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μελέτη μας πιστεύουμε πως θα συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό γνώσης για την περιοχή».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ