Σε δημοπρασία ο Καβάφης!

Εργα, αλλά και ένα αυτόγραφο του κορυφαίου ποιητή βγαίνουν στο σφυρί.

Ενα από τα τριάντα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης των απάντων του Καβάφη, ένα μοναδικό αυτόγραφο του κορυφαίου ποιητή το οποίο συνοδεύει το ποίημα «Κεριά», αλλά και μία ποιητική συλλογή με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Μιλτιάδη Μαλακάση είναι λίγα μόνο από τα καβαφικά σπάνια εκθέματα που βγαίνουν «στο σφυρί». Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ τη διοργάνωσή της και την ευθύνη έχει αναλάβει ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών της χώρας μας, «Π. Βέργος». Η δημοπρασία περιλαμβάνει 487 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα και χαρακτικά. Επίσης, θα δημοπρατηθεί για πρώτη φορά μία πλήρης σειρά των πορτρέτων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης που φιλοτέχνησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Giovanni Boggi (1790-1832).

Πιο συγκεκριμένα, η ποιητική συλλογή του Καβάφη αφιερωμένη στον Μιλτιάδη Μαλακάση περιλαμβάνει 82 ολοκληρωμένα ποιήματα σε 93 συνολικά σελίδες, πιασμένες με μεταλλικό συνδετήρα στην πάνω αριστερή γωνία τους. Στο πρώτο φύλλο της συλλογής περιλαμβάνεται ο τίτλος και στο τελευταίο πίνακας περιεχομένων. Ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου ξεχωρίζει η αυτόγραφη συμπλήρωση του πίνακα περιεχομένων μετά το 66ο ποίημα, η αυτόγραφη αρίθμηση δύο ποιημάτων, οι αυτόγραφες διορθώσεις σε δύο ποιήματα, το 67ο και το 68ο, αλλά και η ιδιόχειρη αφιέρωση.

Ακόμη, πορτραίτα των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης φιλοτεχνημένα από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giovanni Boggi στη Φλωρεντία το 1825. Η σπάνια συλλογή αποτελείται από πέντε λιθογραφίες διαστάσεων 385Χ280 mm. Oλες με την υπογραφή του καλλιτέχνη, με ένδειξη λιθογραφείου στην πλάκα («Boggi» και «Firenze Litog(rafi)a Salucci») και με τίτλους στα ιταλικά και ελληνικά. Ανάμεσα στα πορτρέτα ξεχωρίζουν αυτά του «Lord Byron», του «Karaiskaki», του «Ipsilanti», του «Germano Vescovo», του «Conduriotti», του «Colocotroni», του «Canari», του «Botzari», του «Miauli», του «Zaimi» κ.ά.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ